У Бельгії вимагають вибачень від голови Єврокомісії Юнкера. Він заявив про «нетерпимість» до франкомовних у Фландрії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мери двох бельгійських міст вимагають вибачень від голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера за образи, пише The Guardian.

Юнкер заявив, що у Фландрії (північна частина Бельгії) зростає нетерпимість до французької мови. «Тридцять років тому я, відвідуючи пекара чи мʼясника, міг робити свої замовлення французькою мовою. Сьогодні це вже не вітається. Тому я розмовляю німецькою мовою — вони приймають німців», — сказав Юнкер в одному з інтервʼю. Голова Єврокомісії, який скоро залишить цю посаду, додав, що Бельгія «більше не є моделлю успішного співіснування».

У відповідь мер міста Остенде Барт Томмелейн назвав висновки Юнкера «дивними». «Тут усіх вітають, незалежно від того, якою мовою вони намагаються розмовляти», — відповів він.

Мер міста Мідделкерке, на захід від Остенде, назвав претензії Юнкера «образою». «Я думаю, що Юнкер був пʼяний, коли приходив сюди та замовляв свій стейк. Він, мабуть, незрозуміло для крамника висловлювався», — сказала Жан-Марі Дедекер. Вона наполягає, що Юнкер має вибачитися.

Бельгія — країна федеративного устрою з окремими регіонами, включно з голландськомовною Фландрією на півночі та франкомовною Валлонією на півдні. Проте, як пише видання, серед бельгійського населення нині зростає підтримка партій, які виступають за незалежність Фландрії.