Прокуратура оголосила підозру чиновникам Інституту раку. Вони вимагали хабарі за видачу безкоштовних ліків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Прокуратура оголосила підозру чиновникам Національного інституту раку у заволодінні коштами пацієнтів, повідомляє пресслужба прокуратури.

Підозру оголосили завідувачу поліклінічного відділення Інститут раку та лікарю-онкологу. Поліція встановила, що завідувач, знаючи про те, що згідно з чинним законодавством, медична допомога в державних медзакладах надається виключно безоплатно, спільно з лікарем-онкологом «організував і створив умови, за яких пацієнти не мали можливості скористатись своїм правом на безоплатну медичну допомогу».

Зловмисники переконували пацієнтів, що кількість медичних препаратів, закуплених за державні кошти, дуже обмежена. За сприяння в отриманні безкоштовних ліків медики вимагали від пацієнтів грошову винагороду, зокрема під виглядом благодійної допомоги, від 1,5 тис. грн до 18 тис. грн за один курс хіміотерапії.

Крім того, підозрювані давали вказівки іншим лікарям, яким чином проводити консультації з пацієнтами та їхніми родичами, щоб змусити їх сплачувати кошти за ліки, які вони мали б отримувати безоплатно.

Наразі у кримінальному провадженні встановлено 7 потерпілих, яким завдано матеріальних збитків на суму близько 40 тис. грн. Кримінальне провадження проти чиновників розслідується за фактами порушення права на безоплатну меддопомогу та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

Крім того, слідство перевіряє інформацію щодо порушень вимог чинного законодавства при проведенні закупівель медпрепаратів чиновниками Інституту раку.