У Київ приїхав російський акціоніст «Древарх Просвітлений». Він планує «пустити коріння» в Україні та розпочати безстрокову акцію протесту

Дата:
У Київ приїхав російський акціоніст «Древарх Просвітлений». Він планує «пустити коріння» в Україні та розпочати безстрокову акцію протесту

Вконтакте / Андрей Древарх-Просветлённый

Російський акціоніст і екоактивіст Андрій Христофоров виїхав з Росії в Україну через кримінальне переслідування. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Христофоров, який останні 20 років займається акціонізмом, носить рубʼя, крила за спиною і має зелене татуювання у вигляді крони дерева на обличчі, планує влаштуватися і «пустити коріння» в Києві. Серед екоактивістів він відомий як «Древарх Просвітлений».

Екоактивист заявив про кримінальне переслідування через його протести проти будівництва сміттєвого полігону поруч зі станцією Шиєс на кордоні Архангельської області та Республіки Комі. У Росії 27 червня проти нього порушили кримінальну справу і звинуватили в нападі на поліцейського. На батьківщині активісту загрожує до пʼяти років вʼязниці.

Як повідомляє «Радіо Свобода», у 2019 році Христофоров, якого ще називають «Людина-дерево», став символом протесту проти сміттєвого полігону на Шиєсі — він був активним учасником безстрокової акції в центрі Архангельська, під час сутичок з поліцією і приватними охоронцями будівництва він облив їх сечею з водяного пістолета. У травні 2019 року він зірвав з поліцейського погони, а в серпні його оштрафували за непокору вимогам співробітників поліції.

Зараз Христофоров переїхав до Києва на запрошення місцевих активістів і заявив, що планує безстрокову акцію протесту. «Може, і в інших країнах нам вдасться підняти, обʼєднати людей, це всім нам допоможе. Може, і в Києві буде ще одна безстрокова акція. Ми зараз думаємо, як можна тут організуватися, щоб було як в Архангельській області, Сиктивкарі, Ярославлі, Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді. Зараз ми на Хрещатику з активістами з Київського посаду. А скоро будемо в Чернігівському посаді. Взагалі, ми можемо перевести годинник і опинитися не тільки в іншому часі, але й в іншому місці, це все залежить не від депортації, а від левітації або навіть, я б сказав, древархації», — розповів активіст.