У садах Версаля засихають дерева. Вони пережили Французьку революцію, але не можуть витримати зміни клімату

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Сади Версальського палацу були створені на славу монархії та пережили Велику французьку революцію. Але тепер зміна клімату загрожує їхньому виживанню, пише Bloomberg.

Цього літа загинули грабові дерева, що росли над Великим каналом маєтку, а в садах Марії-Антуанетти вʼянуть буки. Викликає занепокоєння те, що це були не тільки сорти епохи Людовіка XIV, але й нові насадження, виведені спеціально для того, щоб протистояти наслідкам глобального потепління.

«Це розбиває серце», — сказав Ален Баратон, головний садівник Версаля, вказуючи на зморщені граби та сухе листя колись соковитих каштанів. «Я змушений відмовитися від історії й бути прагматичним», — підсумував він.

Вʼязи, каштани та берези, які подобались французьким королівським особам, тепер вибірково замінюють видами, які мають більше шансів протистояти більш високим температурам, новим паразитам і мінливим опадам.

«Деревам доводилося пристосовуватися сотні років, але у них більше немає цього часу», — сказав Ксавʼє Бартет, працівник Національного агентства лісового господарства Франції. «А в природі, якщо ти не можеш адаптуватися, ти помреш».

Наслідки зміни клімату відчуваються не лише у Франції. За оцінками асоціації BDF, із 2018 року внаслідок посух і штормів загинуло 100 мільйонів дерев у Німеччині.

Європа особливо схильна до змін клімату. Цього року там стався сплеск лісових пожеж після тривалого періоду посухи. Потік вологих вітрів з Атлантики зазвичай приносить достатню кількість опадів для підтримки екосистеми регіону, але, в міру танення арктичного льоду, вітер з Сахари починає дути все сильніше й частіше.

  • Згідно з дослідженням аналітичного центру Climate Force, рівень втрат лісу досяг 26 млн га на рік, і за останні пʼять років цей рівень зростає швидкими темпами, незважаючи на зобовʼязання, взяті країнами в рамках декларації ООН про ліси в 2014 році.
  • Понад 353 млн дерев висадили в Ефіопії за 12 годин. Влада вважає, що таким чином встановлено новий світовий рекорд.