У Раді створюють слідчу комісію, яка розслідуватиме вбивство Гандзюк та напади на 55 активістів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Верховній Раді створюють Тимчасову слідчу комісію, яка розслідуватиме вбивство активістки Катерини Гандзюк та напади ща на 55 активістів, пише Укрінформ.

«Ми чекаємо до кінця тижня подачі всіх кандидатур на квоти. Станом на минулу п’ятницю ми отримали три кандидатури — це Ілля Кива («Опозиційна платформа — «За життя»), Іван Крулько («Батьківщина»), і я буду від фракції «Голос». Від нашої фракції ми плануємо внести ще дві кандидатури. Ми хочемо, щоб ця ТСК була невеликою — 13—14 осіб», — сказала нардепка Соломія Бобровська.

При цьому «Голос», за її словами, звертатиметься до Регламентного комітету з проханням особливо уважно розглянути кандидатуру Киви через конфлікт сторін. «У Киви він існує не лише з сім’єю Катерини Гандзюк, другий момент стосується Стерненка, якому Кива погрожує», — пояснила вона. Бобровська додала, що постанова про створення ТСК може бути зареєстрована вже 20 вересня.

Предметом розгляду ТСК, за її словами, буде не лише справа Гандзюк, а й іще 55 активістів. «Це так званий «список Гандзюк». Катерина — одна з них. Серед 55 випадків п’ять є летальними, а 10 нападів стосуються активістів в Одеській області. Тому всі ці речі, починаючи від Катерини і Стерненка, закінчуючи дівчатами, побитими в Одесі, — це буде розглядатися на ТСК», — сказала нардепка.

Нова ТСК, за її словами, братиме до уваги й напрацювання тієї комісії, яка діяла в попередньому скликанні парламенту.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником убивства слідство вважає очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • Пізніше у Верховній Раді була створена слідча комісія для розслідування цього злочину та нападів на інших активістів. У липні Рада затвердила звіт ТСК щодо розслідування відомостей про напад на Гандзюк та інших громадських активістів.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області ухвалив вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).
  • У середині вересня стало відомо, що адвокати голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера намагаються добитися скасування обвинувального вироку вбивцям Гандзюк.