Пристайко: Україна погодилася на «формулу Штайнмаєра» для врегулювання ситуації на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що від імені України дав згоду на застосування «формули Штайнмаєра» на Донбасі. Про це Пристайко сказав на спільному засіданні комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції та комітету у закордонних справах.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

«Ми домовилися про «формулу Штайнмайєра», і я дав згоду. Закон про особливий статус вступає в силу на момент проведення виборів, а остаточно набуває чинності після рішення БДІПЛ ОБСЄ про визнання результатів виборів», — сказав Пристайко.

Міністр додав, що погодився на застосування «формули Штайнмайєра» на зустрічі дипломатичних радників лідерів країн «нормандського формату» 2 вересня.

Крім того, він додав, що якщо шляхом Мінських домовленостей не вдасться врегулювати ситуацію на Донбасі, для цього може бути застосована миротворча місія. «У цьому наша пропозиція — спробувати вирішити нашу ситуацію на основі тих Мінських угод, які укладені. Якщо у нас не виходить, і ми стикаємося з повним небажанням просуватися далі, одним з варіантів наступних кроків буде миротворча місія», — додав міністр.