Поліція затримала чоловіка, який погрожував підірвати міст Метро. Як це було?

Автори:
Юлія Рябчун, Марія Жартовська, Олег Панфілович
Дата:

Правоохоронці затримали у Києві жителя Сімферополя, який заявив про те, що замінував міст Метро. Про це theБабелю повідомили джерела в правоохоронних органах.

Чоловік зупинився на мосту в автомобілі білого кольору марки Opel, у лівій смузі в напрямку Лівого берега. Він озброєний — тримає автомат і здійснює «попереджувальні» постріли в повітря. «На середині мосту Метро стоїть біла машина, в ній особа в камуфляжі та голубому береті, можливо, з карабіном. Повідомив, що міст та авто заміновані. Стріляв у повітря зі зброї», — розповів співрозмовник theБабеля.

theБабелю вдалося встановити особу чоловіка. Це 42-річний уроженець Форосу (анексований РФ Крим) Олексій Белько. Джерела у правоохоронних органах розповіли theБабелю, що в червні цього року він добровільно здав у Деснянське райуправління поліції 1 кг вибухівки та 88 патронів. За його словами, він знайшов їх «у сейфі в селі на Чернігівщині».

Чоловік обвʼязаний українським прапором, має довге волосся з хвостом, 180 см зросту, на вигляд десь 35 років. «Заявник хотів вийти з авто, але чоловік почав кричати, що в нього є вибухівка для того, щоб підірвати весь міст, і щоб ніхто не виходив», — додав співрозмовник.

20:00. Кличко повідомив, що рух мостом Метро відновлять приблизно за півтори години.

19:57. Крищенко додав, що при Бельку не знайшли вибухових речовин, зараз оглядають його автомобіль. «Вербально він перебуває під дією речовин», — підкреслив Крищенко. Він додав, що в операції було задіяно близько 300 працівників поліції та 300—350 нацгвардійців.

19:55. Начальник поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що за фактом інциденту розпочато кримінальне провадження про підготовку теракту. Бельку загрожує довічне увʼязнення.

19:51. «Чоловіка доставили до відділку поліції, ніхто не постраждав», — повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

19:40. Белька затримали та посадили в автозак. Операція тривала понад 4 години.

19:30. Поліція затримала Белька. «Спільними зусиллями спецпідрозділів КОРД та «Альфа» особу затримано!» — повідомило theБабелю джерело у правоохоронних органах.

Telegram / Perepichka News

19:28. Паблік «Киев Оперативный» розкрив нові деталі біографії «мінера». Чоловік був снайпером 8-го полку Сил спецоперацій, раніше мав конфлікти з командирами, але справжні проблеми почалися після розлучення з дружиною — працівником поліції. Після цього він почав вживати наркотики.

19:24. На місце події прибув мер Києва Віталій Кличко. Він повідомив, що Белько збив квадрокоптер, який зафіксував його обличчя. Крім того, столичний очільник заявив, що Белько перебуває в неадекватному стані — «чи то в алкогольному, чи то наркотичному спʼянінні». Також, за словами Кличка, на місті інциденту присутній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

19:19. На мосту Метро почали спецоперацію. Спецпризначенці просуваються по мосту, наближаючись до Белька.

19:00. Тим часом стали відомі нові подробиці щодо особи Белька. Згідно з даними з сайту Київміськадміністрації, він є учасником антитерористичної операції та подавав клопотання про отримання земельної ділянки. Як повідомляє «Українська правда», Белько мав звання старшого сержанта, обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла звʼязку військової частини А 3628, розташованої у Броварах Київської області.

26 червня суд визнав Белька винним у самовільному залишенні військової частини та призначив йому покарання у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті на строк 7 діб.

18:50. На міст Метро підігнали бронетранспортери — на одному встановлюють синьо-жовтий прапор, повідомляє «ТСН». Імовірно, чоловік висунув якісь умови правоохоронцям. Видно рації, через які, ймовірно, встановлюють зв’язок із чоловіком. Рух мостом перекритий. Під мостом їхати можна, проте там сильний затор. Крім БТР, на мосту помітили снайпера.

ТСН

18:35. Працівники Національної поліції виїхали на обшуки за двома адресами, які повʼязані з чоловіком, — на вулицях Жукова та Ушинського.

18:20. За даними theБабеля, за місцем проживання Белька зараз відбуваються обшуки.

18:15. Міністерство внутрішніх справ повідомило про спецоперацію на мосту. «На мосту Метро зараз проходить спецоперація. Працюють вибухотехнічні підрозділи, КОРД, Патрульна поліція, слідчо-оперативна група, рятувальники та нацгвардійці».

17:47. Міст Метро перекрито з обох сторін. На вʼїзді чергують машини поліції та пожежної служби. Перехожих, які йдуть з Гідропарку в напрямку Лівого берега, пропускають через кордон поліції. Які умови висуває озброєний чоловік — наразі невідомо.

17:35. Поліція кваліфікує дії чоловіка як підготовку до теракту. За словами очільника столичної поліції Андрія Крищенка, правоохоронці проводять спеціальну поліцейську операцію. На місці події присутні представники усіх служб.

Станом на 17:13 автомобільний міст і міст Метро перекриті, правоохоронці чекають на приїзд вибухотехніків. На місце виїхала СОГ Дніпровського управління Нацполіції.

«На міст поїхали всі служби, чекаємо інформацію від них», — заявила theБабелю керівник відділу комунікацій поліції Києва Оксана Блищик.

У соцмережах говорять про складну транспортну ситуацію у звʼязку з перекриттям мосту.

Паблік «Киев Оперативный» опублікував відео переповненої станції метро «Хрещатик».

У КП «Київський метрополітен» також повідомили про мінування ділянки «червоної» гілки метро від станції «Дарниця» до «Хрещатик».