«Слідство.Інфо»: Столична «ботоферма» працювала в інтересах кандидата в нардепи від «Слуги народу» Сивохо

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Києві напередодні виборів до Верховної Ради функціонувала «ботоферма», яка писала тисячі проплачених коментарів в інтересах різних кандидатів, серед яких — комік і товариш президента Володимира Зеленського Сергій Сивохо. Про це йдеться у спільному розслідуванні «Слідства.Інфо» та «Громадського».

«Ботоферма» виявилася пов’язаною із піар-агенцією Pragmatico. Журналіст «Слідства.Інфо» Василь Бідун півтора місяця працював на ній під прикриттям. За його словами, у коментарях боти повинні були акцентувати, що Сивохо — виходець із Донеччини, тому добре розуміє проблеми регіону, а також на його незаплямованій репутації та людських якостях.

«Яка ж душевна людина, ви не уявляєте, ми просто зобов’язані обрати його як захисника наших інтересів до Ради!» — йшлося в «методичці», яку отримали працівники «ферми».

Під час розслідування журналісти поспілкувалися з прессекретаркою Сивохо Мариною Хацаюк. Вона заперечила, що кандидат у депутати використовував послуги інтернет-ботів. «Можливо, це був спланований хід, щоб вам було що розслідувати», — сказала вона й припустила, що це могла бути провокація проти екскандидата в нардепи.

Сивохо балотувався від «Слуги народу» як мажоритарник у 49-му окрузі на Донеччині, але посів тільки третє місце, поступившись меру міста Дружківка Валерію Гнатенку та ексрегіоналу Борису Колеснікову.