Газові переговори: Україна передала Росії та ЄС проєкт нового контракту, Росія не проти продовжити попередній

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна передала Росії та Європейському Союзу проєкт нового договору про транзит російського газу. Про це після проведення тристоронніх переговорів повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передають Українські Новини.

«Україна передала сторонам проєкти договорів. Це дорожня карта, як ми до 1 січня отримаємо незалежного сертифікованого оператора, проєкт договору про інтерконнектора та проєкт договору про транспортування», — сказав він.

Оржель підкреслив, що Україна має намір «рухатися максимально активно» для підписання договору, який цілком відповідатиме європейським нормам. При цьому міністр не виключає ризику непідписання договору про транзит газу.

Обсяги транзиту та тривалість контракту, за словами Оржеля, будуть обговорюватися на наступних тристоронніх переговорах.

Що кажуть у Росії?

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія на трьохсторонніх консультаціях щодо газу запропонувала Україні відновити прямі поставки російського газу, повідомляє ТАСС.

Новак також упевнений в тому, що постачання російського газу продовжиться в 2020 році в Європу, в тому числі через Україну. Він додав, що Росія готова працювати за новим європейським законодавством і бронюватиме потужності для транспортування газу через Україну. Також Росія запропонувала продовжити угоду на транзит газу через Україну на короткий термін, у разі якщо в Україні не будуть впроваджені нові вимоги ЄС.

Що кажуть у ЄС?

Заступник голови Єврокомісії у справах Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що учасники переговорів домовилися про нову зустріч щодо газу наприкінці жовтня. Він також висловив думку, що тристоронні консультації відбулися в «дуже позитивній і конструктивній атмосфері».

Також на переговорах Шефчович заявив про те, що Єврокомісія вказала Росії на юридичну неможливість продовження контракту з транзиту газу через Україну, тому, за його словами, «потрібно знайти інше рішення».