Адвокат Трампа Рудольф Джуліані випадково проговорився, що вимагав від влади України розпочати розслідування проти Байдена

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Адвокат Трампа Рудольф Джуліані випадково проговорився, що вимагав від влади України розпочати розслідування проти Байдена

Gage Skidmore / Flickr

Адвокат Дональда Трампа Рудольф Джуліані вимагав від офіційної влади України розпочати розслідування проти сімʼї колишнього віцепрезидента США Джо Байдена — головного суперника Трампа на майбутніх виборах 2020 року. Про це Джуліані випадково обмовився під час словесної перепалки з ведучим CNN Крісом Куомо. Інтервʼю Джуліані тривало близько 30 хвилин і було присвячено новому скандалу, який розгорівся навколо Трампа після публікації The Washington Post.

Що сталося?

19 вересня газета написала, що Трамп міг блокувати військову допомогу Україні та тиснути на владу країни, щоб порушити справу проти сина Байдена Хантера, який працював в Україні. У матеріалі йшлося, що після телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня співробітник американської розвідки подав скаргу до Комітету Конгресу США з питань нагляду. У скарзі зазначалося, що президент США дав Зеленському якусь обіцянку, суть якої не розкривається, проте тема була настільки важливою, що скарга отримала статус невідкладної і за процедурою має бути розглянута комітетом Конгресу з нагляду.

Про інцидент також написала The New York Times, пославшись на два анонімні джерела, які підтвердили, що Україна фігурує у скарзі розвідки, що стосується телефонних розмов Трампа.

Опоненти Трампа у США вже закликали палату представників почати процедуру імпічменту Трампа, якщо підтвердиться інформація про його спроби тиснути на Україну, щоб відкрити розслідування проти сімʼї Байдена.

Що сказав Джуліані в інтервʼю Куомо?

З перших фраз Джуліані все заперечував. Він сказав Куомо, що не знає, чи говорив Трамп із Зеленським про ексглаву свого передвиборчого штабу Пола Манафорта або про колишнього віцепрезидента Джо Байдена. Джуліані пригадав події 2016 року, а після цього заявив, що Байден «підкупив президента України, щоб звільнити прокурора [генпрокурора Віктора Шокіна], який розслідував справу його сина».

Після короткої перепалки Куомо попросив Джуліані прокоментувати його візит в Україну. Куомо нарешті «придавив» Джуліані та змусив його відповісти, чи просив він владу України розпочати розслідування проти сімʼї Байдена. Джуліані відповів: «Ні, я цього не зробив. Я просив Україну розслідувати звинувачення щодо можливого втручання українців у вибори в США 2016 року на користь Гілларі Клінтон».

Після чого Куомо запитав: «Ви ніколи нічого не запитували про Хантера Байдена? Ви ніколи нічого не запитували про Джо Байдена у прокурора [генпрокурора Юрія Луценка]?»

«Єдине, що я попросив, — зʼясувати, чому він закрив справу проти Antac [Anti-Corruption Action Centre — Центр протидії корупції]», — відповів Джуліані.

«Отже, ви просили Україну розслідувати справу Джо Байдена?» — уточнив Куомо.

«Звичайно, я це зробив!» — сказав Джуліані.

«Ви ж щойно сказали, що не робили цього!» — зловив його на слові Куомо.

Після чого Джуліані продовжив говорити, що йому нічого не відомо про звʼязки Трампа з Україною, а скандал зі скаргою співробітника американської розвідки назвав «змовою з метою підірвати авторитет Трампа».

  • У Конгресі США почали розслідувати можливі спроби адміністрації президента Дональда Трампа маніпулювати урядом України для отримання компромату на кандидата в президенти США Джо Байдена. Розслідування ведуть комітети з розвідки, закордонних справ і нагляду. У їхній спільній заяві йшлося, що вони «вимагали документи, які стосуються спроб Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані маніпулювати українським правосуддям в інтересах передвиборчої кампанії президента».
  • Президент Володимир Зеленський зустрінеться з Дональдом Трампом на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку в кінці цього місяця (23—26 вересня). Питання про зустріч Зеленський обговорював телефоном з віцепрезидентом Сполучених Штатів Майклом Пенсом.