У Києві розпочався Міжнародний марш за клімат #GlobalClimateStrike. Учасники колонами рушили до Офісу президента

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Києві розпочався Міжнародний марш за клімат #GlobalClimateStrike. Учасники колонами рушили до Офісу президента

Sergii Kharchenko / NurPhoto / Corbis via Getty Images

У Києві в пʼятницю, 20 вересня, на Михайлівській площі стартував Міжнародний марш за клімат, на який зібралися понад 300 учасників.

До заходу долучилися екоактивісты, правозахисники, також в колонах можна помітити чоловіків у камуфляжній формі.

«Майбутнє не завтра — воно вже сьогодні! Бюджет-2020 без брудних дотацій!» — скандують учасники.

Акції #GlobalClimateStrike 20 вересня проходять по всьому світу. Вони приурочені до спеціального саміту ООН з питань клімату, який відбудеться 23 вересня в Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн зберуться, щоб обговорити національні внески кожної держави у скорочення викидів вуглекислого газу в рамках міжнародної Паризької угоди. Натхненником заходів стала шведська школярка Грета Тунберг і її рух Fridays for Future, які нещодавно отримали найвищу нагороду правозахисної організації Amnesty International — звання «Посол совісті». Тунберг також номінували на Нобелівську премію миру.

Учасники #GlobalClimateStrike вимагають від влади різних країн перейти на поновлювані джерела енергії, використовувати потенціал енергозбереження, припинити виділяти з держбюджету дотації на промислове тваринництво, яке є одним із головних джерел викидів парникових газів. Також активісти нагадують про важливість розвитку громадського електротранспорту та заборони імпорту і виробництва пластикового посуду та поліетиленових пакетів.

Мер Лондона Садік Хан, коментуючи акцію в своєму місті, сказав: «Неймовірно, що нам потрібні глобальні страйки для того, щоб майбутнє нашої планети сприймалося серйозно. Сувора реальність така, що наш клімат швидко змінюється, і у нас не вистачає часу для вирішення цієї проблеми».

  • Напередодні заходу ЛГБТ-співтовариство заявило, що сформує свою колону для участі у Міжнародному марші за клімат в Україні. «ЛГБТ-символіку можна брати з собою, але просимо нею не зловживати. Зате радимо приділити увагу плакатів на тему екологічної кризи. Приєднатися до колони можна без реєстрації. Ви впізнаєте нас за нашим прапором», — йдеться в повідомленні на сторінці Київ-прайду в Facebook.
  • Український спортсмен Михайло Романишин проплив майже 1000 кілометрів, щоб привернути увагу до забруднення Дніпра.