Рада не підтримала законопроєкт про дозвіл на «прослушку». У «Слузі народу» тепер звинувачують інші фракції в дезінформації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада через брак голосів не підтримала проєкт закону № 1009, яким передбачалося дозволити Національному антикорупційному бюро (НАБУ) і Державному бюро розслідувань (ДБР) самостійно проводити «прослушку». Проєкт набрав лише 196 голосів депутатів при необхідному мінімумі 226.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що депутатів СН дезінформували нардепи з інших фракцій, що призвело до такого результату.

«Там було непорозуміння. Деякі політичні сили навмисно внесли смуту, дезінформували. А тому, що це стосувалося особисто їх, звичайно, це було легко зробити. Ми сьогодні на зборах фракції це продискутували. І виявилося, що це була просто інформаційна спецоперація, психологічна», — сказав він у кулуарах Ради.

Арахамія пояснив, що причиною дезінформації стала норма про те, що з санкції генпрокурора, а не Верховної Ради, як це передбачено зараз, можливі будуть обшук та огляди особистих речей, транспорту, житла, службового приміщення депутатів.

«Люди спочатку використовували скасування депутатської недоторканності як гасло, казали, мовляв, дивіться, ми голосували, ми — «за», знаючи, що в Кримінальному кодексі фактично недоторканність залишилася. А зараз, коли ми хочемо скасувати все, як обіцяли, вони кажуть: «Ні, давайте почекаємо, подумаємо, що ми будемо як прості люди ходити, і правоохоронні органи зможуть з нами робити те, що вони можуть робити зі звичайними людьми», — додав Арахамія і сказав, що зараз депутати від СН готові підтримати законопроєкт № 1009 в тій редакції, яка була винесена на друге читання.

Як пише «Українська правда», депутати пропрезидентської фракції розповіли, що на партійному засіданні спікер Ради Дмитро Разумков сварив їх за провалене голосування і недовіру до власної політсили. За їхніми словами, вранці 19 вересня в нардепів не було заперечень щодо цього закону, але вже ввечері частину політсили переконали депутати фракції «Європейська солідарність».