Користувачі зможуть викупити землю в розстрочку, іноземці — успадкувати. Мінекономіки представило законопроєкт про обіг землі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі опублікувало законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомляється на сайті МЕРТ.

Документ скасовує з 1 жовтня 2020 року заборону на продаж земель сільгосппризначення.

Землю зможуть купувати українські фізичні та юридичні особи, а також територіальні громади та держава. Іноземці зможуть набувати право власності на земельні ділянки тільки в порядку спадкування за законом, але зобов’язані будуть здійснити відчуження землі протягом одного року з дня набуття права власності.

Придбати українську землю не зможуть фізичні та юридичні особи, іноземні держави, які потрапляють під дію закону «Про санкції».

Громадяни, яким належить право постійного користування, матимуть право на викуп свої земельних ділянок у власність із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земель без проведення земельних торгів.

Переважне право на купівлю земельної ділянки матиме її орендар. У власності громадянина чи юридичної особи України з урахуванням пов’язаних осіб може бути не більш ніж 15% сільгоспземель області, або 0,5% у межах держави.

Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу — нормативна грошова оцінка.

Крім того, у законопроєкті передбачено, що програмне забезпечення Державного реєстру прав має забезпечувати інформаційну взаємодію між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Це необхідно для одержання інформації про сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебуває у власності однієї особи та пов’язаних осіб і розташованих у межах однієї області та в межах України.