Утримуваний у Росії український волонтер Володимир Якименко заявив, що зізнався під тортурами в СІЗО

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Утримуваний у Росії український волонтер Володимир Якименко заявив, що зізнався під тортурами в СІЗО

Володимир Якименко перший зліва

Фото з Facebook сторінки Володимира Якименка

Незаконно утримуваний на території Російської федерації волонтер АТО і учасник «Автомайдану» Володимир Якименко розповів, що його катували, щоб вибити зізнання про те, що він перевозив наркотики через кордон України з окупованим Кримом. Про це повідомила його дружина Олена Якименко в ефірі «Громадського радіо».

Волонтера Якименка затримали 11 червня 2017 року на адмінкордоні з Кримом. Його звинуватили в перевезенні наркотиків і засудили на 15,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму міста Пугачова, Саратовська область. Сімʼя Якименків мешкає в смт Чаплинка, розташованому поруч з адміністративним кордоном Криму, і Володимир часто перетинав кордон, працюючи таксистом.

«Ще тільки в перші дні, як його затримали на російській митниці, три дні його катували, вибиваючи зізнання, що він усе-таки віз наркотики. Це їм вдалося, звичайно, адже після таких тортур ніхто не зможе витримати. Йому надягали протигаз, закривали доступ до повітря до втрати свідомості, потім били по голові. Також йому неодноразово було запропоновано, щоб він співпрацював з ФСБ Росії, на що він не погоджувався, за що його катували. Крім того, його катували після суду, на етапі в колонію, де він перебуває зараз. Примушували його навіть підписувати, що в нього був напад епілепсії, тому він ніби впав зі стільця, ударився обличчям об стіл. Адже треба було виправдати наслідки побиття. Від нього вимагали, щоб він розповідав про військових і представників влади, які з ним були на фотографіях у Facebook. Вимагали розповісти про розташування Збройних сил України на кордоні з Кримом, дати номери телефонів певних осіб», — повідомила журналістам дружина Якименка.

Про тортури Володимир Якименко розповів дружині під час їхнього побачення в СІЗО.

  • Як заявила український омбудсмен Людмила Денісова, Україна продовжує переговори з Росією про звільнення інших українських політвʼязнів, які не потрапили в список на обмін 7 вересня. За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, у СІЗО і вʼязницях Росії та окупованого Криму залишаються 113 українських громадян, у тому числі 89 кримських татар.
  • Звільнений з російського увʼязнення Балух розповів про тортури в російських СІЗО з побоями, биттям електрошокером, погрозами сексуального характеру.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими у форматі «35 на 35», внаслідок якого на батьківщину повернулися українці Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці.