«Укроборонпром» має намір продати єдиний український ракетний крейсер

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державний концерн «Укроборонпром» має намір продати єдиний ракетний крейсер «Україна». Про це в інтервʼю Deutsche Welle повідомив гендиректор «Укроборонпрому» Айварас Абромавичус.

«В України немає потреби в крейсері такого масштабу, тому ми розглядаємо можливість його продати. Ми будемо будувати нові кораблі — меншого масштабу й у великій кількості, виходячи з потреб наших Збройних сил», — сказав він.

Ракетний крейсер «Україна»

Спочатку «Комсомолець», з березня 1985 по березень 1993 року «Адмірал Флоту Лобов» — радянський і український військовий ракетний крейсер, що входить до складу Військово-морських сил України. З 1990 року, після спуску на воду, перебуває на території Миколаївського суднобудівного заводу в недобудованому стані. У 1993 році, коли корабель перейшов на обзроєння до ВМСУ, його готовність становила 75%.

У 1998 році тодішній президент Леонід Кучма вирішив добудувати крейсер, однак роботи довели до 95% готовності, після чого знову зупинили. У 2017 році президент Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію «України», зняття з нього озброєння та продаж на металобрухт.