Reuters: «Акустичною зброєю» проти західних дипломатів на Кубі виявилися засоби проти комах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дослідники припустили, що нездужання західних дипломатів на Кубі викликано не «акустичною зброєю», а засобами для боротьби з комахами, пише Reuters.

Фахівці канадського університету Далхаузі та управління охорони здоровʼя Нової Шотландії обстежили дипломатів, які повернулися з Куби, а також собаку, який жив в одній із родин.

Дослідники виявили пошкодження мозку в ділянках, чутливих до нейротоксинів. Там блокувався фермент холінестераза, необхідний для нормального функціонування нервової системи.

У доповіді йдеться, що на роботу холінестерази можуть впливати деякі засоби проти комах. У період 2016—2018 років, коли дипломати почали відчувати недомагання, з комахами на Кубі почали активніше боротися через епідемію вірусу Зіку в Карибському басейні.

  • Наприкінці січня Канада підтвердила 14-й випадок незвичайних медичних симптомів у працівника посольства в Гавані (Куба): дзвін у вухах, втрата памʼяті та запаморочення. З цієї причини дипломатичний персонал у країні скоротили вдвічі.
  • У США повідомляли, що 26 працівників американського посольства в столиці Куби постраждали в результаті непояснених атак, яких наприкінці 2016 року зазнали будинки та готельні номери дипломатів. Після медичного огляду в потерпілих виявили травми головного мозку, втрату слуху та проблеми із зором.
  • Розвідувальні агентства США вважали Росію головним підозрюваним у справі про так звані «звукові атаки» на американських дипломатів на Кубі.
  • На початку лютого канадські дипломати, які базувалися в Гавані, висунули позов до федерального уряду Канади на $28 мільйонів у звʼязку з загадковими проблемами зі здоровʼям.