США відрядять на Близький Схід військових після атак на нафтообʼєкти. Іран у відповідь готує навчання з Росією

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Президент США Дональд Трамп схвалив відрядження американських військових на Близький Схід після атаки на нафтові родовища в Саудівській Аравії. Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер.

«Президент схвалив розгортання сил США, які будуть в основному зосереджені на повітряній і протиракетній обороні», — сказав він.

Еспер також додав, що США працюватимуть над прискоренням поставок військової техніки до Саудівської Аравії та ОАЕ.

Додатковий американський контингент не налічуватиме «тисячі людей», уточнив глава Обʼєднаного комітету начальників штабів Джозеф Данфорд.

Незабаром після того, як Трамп схвалив відрядження американських військовослужбовців, Іран заявив про плани провести спільні військово-морські навчання з Росією і Китаєм, повідомляє агентство Fars.

За словами начальника управління Генштабу збройних сил Ірану з міжнародних питань Кадира Нізамі, навчання пройдуть в міжнародних водах: північній частині Індійського океану і в затоці Омана. Коли саме розпочнуться навчання —Нізамі не уточнив.

  • 14 вересня на одному з найбільших у світі нафтопереробних заводів саудівської компанії Saudi Aramco на сході країни стався вибух, а потім почалася пожежа. Саудівська Аравія причиною вибухів назвала атаки безпілотників.
  • Міноборони Саудівської Аравії заявило, що атака виходила не з Ємену, а дрони відрізнялися від тих, які використовують хусити. В Ер-Ріяді стверджують, що для атаки використовувалися іранські безпілотники.
  • США, своєю чергою, звинуватили в атаці Іран. Трамп доручив американському Мінфіну істотно посилити санкції проти Ірану. 20 вересня Вашингтон увів обмеження проти Центрального банку Ірану.
  • 18 вересня Саудівська Аравія приєдналася до коаліції США для убезпечення морських шляхів Близького Сходу після нападів на її нафтові обʼєкти.