У Єгипті почалися великі протести проти чинного президента. Його звинувачують у корупції

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
У Єгипті почалися великі протести проти чинного президента. Його звинувачують у корупції

picture alliance / Contributor / Getty Images

Масові протести проти президента Сісі почалися по містах у всьому Єгипті вперше після військового перевороту в 2013 році, повідомляє The Guardian. Єгиптяни кричать «Сісі, забирайся!», сили безпеки використовують сльозогінний газ, багато демонстрантів, що зібралися на площі Тахрір, були затримані поліцією.

За словами очевидців, сотні єгиптян протестують у центрі Каїра та кількох інших містах проти президента Абделя Фаттаха ас-Сісі, відгукнувшись на онлайн-заклик до демонстрації проти корупції в уряді.

Протести стали рідкісним явищем в Єгипті після придушення інакомислення за правління Сісі, який прийшов до влади після повалення режиму колишнього президента-ісламіста Мохамеда Мурсі в 2013 році.

Державне телебачення не висвітлювало протести. Один з провідних урядових телеканалів заявив, що лише невелика група протестувальників зібралася в центрі Каїра, інший проурядовий канал заявив, що ситуація на площі Тахрір була спокійною.

Приводом до протестів проти ас-Сісі стало звернення бізнесмена та актора з Єгипту Мухаммеда Алі, який кілька тижнів тому втік з країни. На своїй сторінці у Facebook Алі опублікував низку відеозаписів, у яких звинуватив президента Єгипту та керівництво армії в корупції. Він стверджував, що став свідком масштабного зловживання державними коштами при будівництві розкішних готелів, президентських палаців і могили для матері чинного президента.

  • Президент США Дональд Трамп під час саміту «Великої сімки» назвав президента Єгипту Абдель Фаттаха ас-Сісі «улюбленим диктатором». «Де мій улюблений диктатор?» — жартома досить голосно крикнув Трамп, щоб його почули американські та єгипетські чиновники.
  • Громадяни Єгипту проголосували на референдумі за поправки до Конституції, які передбачають зокрема й продовження президентських повноважень. Явка виборців під час триденного референдуму склала 44,33%, і 88,83% учасників волевиявлення підтримали поправки.
  • Парламент Єгипту затвердив поправки до конституції, які передбачають зокрема й продовження президентських повноважень. Запропоновані поправки включають зміну статті 140 Конституції, яка дозволить президенту Єгипту Абдель Фаттаху ас-Сісі продовжити свій поточний чотирирічний термін, який закінчується у 2022 році.