Всесвітня метеорологічна організація: Зміни клімату прискорилися за останні пʼять років

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Ознаки та наслідки глобального потепління стають все більш помітними. Про це йдеться в новому дослідженні про зміну клімату, опублікованому перед ключовими переговорами ООН в Нью-Йорку, повідомляє BBC.

Дані, зібрані Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), кажуть, що пʼятирічний період з 2014 по 2019 рік є найтеплішим за всю історію спостережень.

Підвищення рівня моря значно прискорилося за той же період, оскільки викиди CO2 досягли нових максимумів.

Так, концентрація парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня — 20%, а загальна середня температура у світі збільшилася на 1,1 °C. Крім того, з 2014 по 2019 рік рівень моря продовжував зростати на пʼять міліметрів на рік, тоді як за період 2007—2016 років відбувалося зростання на чотири міліметри на рік.

«Підвищення рівня моря прискорилося, і ми стурбовані різким таненням льодовиків в Антарктиді та Гренландії, що посилить зростання води в майбутньому», — сказав генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

У дослідженні підкреслюється той факт, що на яку точку планети ми б не подивилися прямо зараз, побачимо одне і те ж: потепління, викликане діяльністю людини, яке впливає на масштаб та інтенсивність екстремальних погодних явищ, таких як хвилі тепла та лісові пожежі.

«Як ми бачили цьогоріч, підвищення рівня моря й інтенсивні тропічні шторми призвели до гуманітарних і економічних катастроф», — додав він.

  • Компанія Amazon, яка виробляє понад 10 млрд товарів на рік, пообіцяла скоротити обсяг шкоди, який вона завдає навколишньому середовищу, і регулярно повідомляти про викиди парникових газів.
  • У Північній Америці за останні 50 років різко скоротилася популяція птахів — майже на 29%. У Канаді та США кількість птахів зменшилася на майже 3 млрд особин.
  • У Києві 20 вересня пройшов Міжнародний марш за клімат, на який зібралися понад 300 учасників. Акції #GlobalClimateStrike 20 вересня проходять по всьому світу. Вони приурочені до спеціального саміту ООН з питань клімату, який відбудеться 23 вересня в Нью-Йорку.