Євген Рищук, якого активісти підозрюють у причетності до смерті Гандзюк, напав на депутата на святі села в Херсонській області

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Євген Рищук, якого активісти підозрюють у причетності до смерті Гандзюк, напав на депутата на святі села в Херсонській області

Facebook / Евгений Рищук

Депутат Херсонської облради та колишній заступник голови Херсонської обласної держадміністрації Євген Рищук влаштував бійку з депутатом Олешківської райради Романом Чухаловим. Про це повідомляє місцеве видання «Міст».

За словами журналістів, бійка сталася на святкуванні Дня села Праві Саги, Рищук з компанією відзначали свято в Будинку культури, конфлікт виник на побутовому ґрунті. У результаті бійки депутата Чухалова госпіталізували, а поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України «Умисне легке тілесне ушкодження» (карається штрафом до 50 неоподатковуваних податком мінімумів — 850 грн). Поліція Рищука не затримувала.

Про інцидент повідомив на своїй сторінці у Facebook юрист Масі Найєм. Він нагадав, що громадські активісти підозрювали Рищука в причетності до вбивства радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Однак поліція офіційно не висувала йому підозру.

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти пʼятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського, Сергія Торбина і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський — 4 роки вʼязниці.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський.