У НАБУ закликали не дзвонити на гарячу лінію з повідомленнями про кожен випадок корупції, як просив Зеленський

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Представники НАБУ звернулися до президента Володимира Зеленського та українців з проханням не повідомляти їм на гарячу лінію про кожен випадок корупції, як раніше просив глава держави. Про це повідомляє Рада громадського контролю НАБУ.

«23 вересня на Facebook-сторінці президента Володимира Зеленського зʼявилося відеозвернення із закликом телефонувати на гарячу лінію НАБУ з приводу всіх видів корупції. Рада громадського контролю НАБУ зазначає, що Національне антикорупційне бюро України не розслідує всі корупційні злочини», — йдеться в заяві.

У відомстві поскаржилися, що більша частина дзвінків надходить не за адресою, адже НАБУ займається лише кримінальними корупційними злочинами, які були вчинені вищими посадовими особами, які уповноважені виконувати державні або місцеві функції, однак своїми діями несуть загрозу державній безпеці України.

«Через помилкову інформацію про повноваження Бюро гаряча лінія НАБУ перевантажена дзвінками про порушення, які не підслідні органу. Такі дії глави держави можуть призвести до дестабілізації роботи Бюро та викликати шквал негативу населення, оскільки більшість громадян не знаються на Кримінально-процесуальному кодексі України та повністю довіряють словам президента. Отже, громадяни вимагатимуть від органу розслідувати справи, які йому не підслідні», — додали представники НАБУ.

Також у відомстві попросили президента повідомити українцям, що про всі справи, які не входять до компетенції НАБУ, слід повідомляти представникам Національної поліції України, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України.

  • Президент Володимир Зеленський закликав українців повідомляти про факти корупції на гарячу лінію Національного антикорупційного бюро. Про це глава держави повідомив в офіційному відеозверненні. Він запропонував українцям влаштувати масовий флешмоб з боротьби з корупцією. Гарант попросив українців повідомляти на гарячу лінію НАБУ за телефоном 0-800-503-200, якщо хтось вимагає хабар або пропонує відкат.
  • Верховна Рада через брак голосів не підтримала проєкт закону № 1009, яким передбачалося дозволити Національному антикорупційному бюро (НАБУ) і Державному бюро розслідувань (ДБР) самостійно здійснювати прослуховування. Проєкт підтримали лише 196 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.