Це не Марс. Небо над індонезійською провінцією почервоніло через лісові пожежі, що ширяться країною

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Окремі райони Індонезії затягнула червона імла через пожежі на великих ділянках лісових масивів. Згідно з даними супутників, в індонезійських провінціях Калімантан та Суматра нарахували майже 1 000 пожеж, деякі з них спричинені незаконним розчищенням земель для ведення господарства, передає The Washington Post.

Густий смог зробив небо над індонезійською провінцією Джамбі криваво-червоним. Зображення та відео явища мешканці активно розповсюджують у соціальних мережах.

Викиди парникових газів від цих пожеж вкрай руйнівні, вони майже дорівнюють показникам сезону пожеж в Індонезії в 2015 році, який завдав шкоди здоровʼю мільйонів людей через забруднення повітря. Мешканці провінції Джамбі скаржаться, що через імлу в них болять очі та горло.

Ека Вуландарі, 21-річна дівчина із села Мека Сарі в провінції Джамбі, поділилася фотографіями в соціальній мережі. Її пост згодом поширили 34 тисячі користувачів. Дівчина сказала BBC, що багато людей в інтернеті сумнівалися в справжності фото. «Але це правда. [Це] реальні фото та відео, які я зробила своїм телефоном», — сказала вона, додавши, що в понеділок, 23 вересня імла була дуже червона.

Ще одна користувачка Twitter опублікувала відео червоного неба. «Це не Марс. Це Джамбі», — коментує Жуні Шофі Ятун Ніса.

За словами професора Ко Ті Ті Йонга з Сінгапурського університету соціальних наук, це явище називається релеївське розсіювання — так світло впливає на коливання густини речовини. Професор Ко Ті Ті Йонга зауважив, що на фотографіях, зроблених удень, небо може виглядати більш червоним саме через особливості світла. Також він додав, що цей феномен не впливає на температуру повітря.

  • Посольство України в Малайзії попередило співвітчизників про підвищений рівень забруднення повітря через лісові пожежі. Про це йдеться на сайті дипустанови.
  • Індонезія повернула Франції та Гонконгу сім контейнерів із пластиком і токсичними відходами. На черзі — сміття зі США, Австралії та Німеччини.