Верховний суд Іспанії дозволив ексгумацію та перепоховання диктатора Франсіско Франко

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Верховний суд Іспанії дозволив ексгумацію та перепоховання диктатора Франсіско Франко

Wikimedia Commons

Верховний суд Іспанії дозволив уряду перепоховати останки колишнього іспанського лідера Франсіско Франко. Його могилу перенесуть із пантеону в Долині полеглих недалеко від Мадрида до міського кладовища Мінгоррубіо, пише The New York Times.

Судова тяганина між родичами Франко, які намагалися заблокувати ексгумацію, і тимчасовим соціалістичним урядом премʼєра Педро Санчеса тривала більш ніж рік. Верховний суд 24 вересня відхилив позов сімʼї диктатора та ухвалив рішення про перепоховання — могилу Франко перенесуть на кладовище Мінгоррубіо в Мадриді, де похована його дружина. Семеро онуків диктатора також заявляли про перепоховання останків у крипті собору Альмудена в Мадриді, але іспанський уряд відмовив у задоволенні цього прохання, пославшись на проблеми з дотриманням безпеки. Міністр юстиції Долорес Дельгадо назвала перепоховання Франко «обовʼязком перед історією» і закликала «не перетворювати громадське місце та обʼєкт національної памʼяті в територію вихваляння диктатора».

Родина Франко все ще може звернутися до Конституційного суду Іспанії, проте спочатку вони повинні будуть довести, що рішення Верховного суду порушило основні права, гарантовані Конституцією.

Очікують, що ексгумацію останків проведуть до 10 листопада, коли в Іспанії мають відбутися повторні парламентські вибори. Король Іспанії Філіп VI підписав указ про розпуск обох палат парламенту і призначення нових загальних виборів на 10 листопада. Нові вибори були призначені після того, як Педро Санчес не зміг отримати достатню підтримку від партій, щоб мати більшість у парламенті та сформувати Кабмін.

Як пише The New York Times, Санчес хоче ексгумувати Франко в контексті відродження закону про історичну памʼять, який був прийнятий у 2007 році, проте потім відкладений і позбавлений державного фінансування консервативним урядом на чолі з Маріано Рахоєм. Закон передбачає «дефранкізацію» символів, повʼязаних з жорстоким правлінням Франко, а Долину полеглих передбачалося перетворити в меморіал жертвам франкізму.