Вищий антикорупційний суд не став розглядати справу Єфремова про «диктаторські закони» 2014 року

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Вищий антикорупційний суд не став розглядати справу Єфремова про «диктаторські закони» 2014 року

Малолєтка Євген / УНІАН

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) звернувся до Апеляційної палати суду з проханням визначити підсудність кримінального провадження про «диктаторські закони» ексголови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Про це theБабелю повідомили в пресслужбі ВАКС.

24 вересня колегія суддів ВАКС провела підготовче засідання у цій справі.

У суді уточнили, що розслідування у справі Єфремова проводило не Національне антикорупційне бюро або Спеціалізована антикорупційна прокуратура. «Судова колегія ВАКС звернулася до Апеляційної палати для вирішення цього питання. Справа в тому, що через нещодавні зміни до законодавства підсудність корупційних справ розмежована. До справ, які розглядає ВАКС, відносяться лише ті, якими займалися НАБУ та САП», — уточнили в пресслужбі.

У суді припускають, що за рішенням Апеляційної палати справу можуть знову повернути до ВАКС.

У чому звинувачують Єфремова?

16 січня 2014 року Рада ухвалила 9 законів, які згодом назвали «диктаторськими», зокрема «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» і процесуальні закони, авторами яких стали депутати фракції Партії регіонів Володимир Олійник і Вадим Колесніченко. Також був змінений регламент Ради, який спрощує порядок надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів. Прийняття цих законів викликало негативну реакцію західних політиків, офіційних осіб і міжнародних правозахисників.

У справі про голосування за «диктаторські закони» Олександра Єфремова звинувачують у скоєнні злочинів за ч. 2 ст. 364 КК — зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки; ч. 5 ст. 27 КК —співучасть у злочині (пособництво), а також за ч. 2 ст. 366 КК — службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (підроблення офіційних документів). Співучасників кримінального провадження – екснардепів від Партії регіонів і Компартії Олександра Стояна та Сергія Гордієнка — звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 366 КК.

  • 18 вересня Верховна Рада змінила закон про Вищий антикорупційний суд. Згідно із законопроєктом № 1025, ВАКС вестиме будь-які справи про корупцію, відомості про які внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань після початку роботи суду. Справи, внесені до реєстру до початку роботи суду, розглядаються тільки у разі, якщо розслідування проводили НАБУ і САП. 22 вересня ці зміни набули чинності.