Голова МОЗ і премʼєр Гончарук відреагували на звинувачення працівників відомства щодо нового керівництва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Голова МОЗ і премʼєр Гончарук відреагували на звинувачення працівників відомства щодо нового керівництва

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Глава МОЗ Зоряна Скалецька та премʼєр-міністр Олексій Гончарук відреагували на звинувачення працівників Міністерства охорони здоровʼя, які запевняють, що дії нового керівництва відомства ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні.

Скалецька у Facebook написала, що не бачить причин для звинувачень і нове керівництво МОЗ не «згортатиме» реформи, які були розпочаті раніше.

«Перед відʼїздом наша команда прийняла рішення про аудит всіх співробітників МОЗ у звʼязку із загальною позицією про аудит діяльності міністерства. Громадські організації минулої пʼятниці попросили про те ж [...]. Однак наше рішення викликало низку заяв та необґрунтованих звинувачень, що ми щось згортаємо. Хоча я кілька разів підкреслювала, що реформи та курс держави визначені, їх ніхто не збирається згортати», — написала вона.

Скалецька додала, що аудит відомства обовʼязково буде проведений, але вона готова провести зустріч для врегулювання питання з працівниками.

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що жоден професійний співробітник не повинен бути звільнений без достатніх підстав.

«Впевнений, що жодна чесна, професійна та компетентна людина не має бути звільнена з посади без належних підстав. Так само не сумніваюся в професійних якостях нової керівниці міністерства Зоряни Скалецької. Впевнений, що після свого повернення [з Нью-Йорку] Зоряна знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗ», — йдеться у відповіді Гончарука на відкритий лист працівників відомства.

  • 4 вересня Кабінет міністрів схвалив звільнення з посади виконуючої обовʼязки Міністерства охорони здоровʼя Уляни Супрун. Новим міністром охорони здоровʼя Верховна Рада призначила Зоряну Скалецьку.
  • Нова глава МОЗ Зоряна Скалецька назвала першочергові завдання відомства, зокрема розробку порядку реагування на інфекційні спалахи, закупівлю вакцин, реформування екстреної медичної допомоги та закон про трансплантологію.
  • 24 вересня працівники Міністерства охорони здоровʼя звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука. Вони заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні.