«Печінка Прометея». Борис Джонсон у виступі на Генасамблеї ООН порівняв Brexit із сюжетом давньогрецького міфу

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
«Печінка Прометея». Борис Джонсон у виступі на Генасамблеї ООН порівняв Brexit із сюжетом давньогрецького міфу

Stephanie Keith / Getty Images

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив з промовою про технологічний прогрес на дебатах на Генасамблеї ООН. Виступ голови британського уряду відбувався перед напівпорожньою залою, пише Independent.

Для Джонсона це був нелегкий день — невдовзі перед його промовою Верховний суд Великої Британії дійшов висновку, що призупинення роботи парламенту за пропозицією премʼєр-міністра Бориса Джонсона було незаконним, і поновив роботу парламентаріїв.

Промова Джонсона не торкалася гострих політичних тем, а була присвячена новітнім технологіям. Він, зокрема, говорив про штучний інтелект від компанії Amazon — Alexa, привертаючи увагу до можливої небезпеки, яку може становити ця інновація. «Alexa робить вигляд, що виконує накази, але ця ж Alexa буде стежити за тобою, плескаючи язиком і тупаючи ногою», — заявив Джонсон, додаючи, що «цього не можна приховувати».

Крім того, премʼєр багато жартував: він говорив про «термінаторів із рожевими очима» і побутові пристрої, що «стежать за вашими нічними жахами та контролюють ваші холодильники».

Коли Джонсон говорив про Brexit, він звернувся до міфології, згадавши Прометея — титана, який був приречений на вічні муки Зевсом. «Коли Прометей приніс людству факел з вогнем ...Зевс покарав його, прикувавши до скелі Тартар, де його печінку клював орел... Цей принцип старий, як література — будь-який прогрес карається богами … І так було зажди. Це схоже на Brexit у Великій Британії, якщо б деякі наші парламентарії продовжували йти старим шляхом», — сказав прем’єр-міністр, натякаючи на противників виходу країни з ЄС.

Він закликав світових лідерів погодити чіткі правила, щоб забезпечити етичну розробку нових технологій, перш ніж приєднатися до нього на технологічному саміті в Лондоні наступного року.

  • Прем’єр-міністру Ірландії Лео Варадкару перед зустріччю з главою британського уряду Борисом Джонсоном подарували пляшечку освяченої води. Парафіяльний священник Річард Гіббонс із заходу Ірландії вручив її для «додаткового захисту» перед зустріччю.
  • Шотландія готова провести повторний референдум про вихід зі складу Великої Британії, щоб стати самостійним членом Євросоюзу, якщо Сполучене Королівство залишить ЄС без угоди.