Політв’язень Шумков, який сидить у російській вʼязниці за участь у «Правому секторі», написав дві статті

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Політв’язень Шумков, який сидить у російській вʼязниці за участь у «Правому секторі», написав дві статті

Facebook / Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov

Політичний в’язень, військовослужбовець ЗСУ, учасник Майдану й АТО Олександр Шумков, який перебуває в колонії Тверської області, написав дві статті. Про це він повідомив у листі латвійській активістці Тетяні Лазді, який вона виклала на своїй сторінці у Facebook.

Статті Шумков найближчим часом передасть через адвоката. «Я дві статті підготував для публікації, передам їх на Батьківщину через адвоката найближчим часом», — пише в листі Шумков.

«Ось так і живу, намагаючись не зʼїхати з глузду, сподіваюся якнайшвидше повернутися додому», — пише політв’язень.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він перебуває в російському СІЗО, але законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він начебто просто на прикордонному пункті повідомив про членство в «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити цигарку з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прийшов до тями вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. На судовому засіданні Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» у червні 2014 року і вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем Яроша, свідчить про його «значну роль» в організації. Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації» і такою, що «зазіхає на її територіальну цілісність».

Крім участі у ПС, Шумкову інкримінували участь у вересні 2015 року в цивільній блокаді Криму. Також його звинувачували в участі у «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних відносин з Росією».