Зеленський виступив за оновлення ООН, говорив про російську агресію і розповів історію Сліпака

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Зеленський виступив за оновлення ООН, говорив про російську агресію і розповів історію Сліпака

Drew Angerer / Getty Images

Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність оновлення таких міжнародних інституцій, як Організація Обʼєднаних Націй. Говорячи про російську агресію на Донбасі, він розповів історію відомого українського оперного співака Василя Сліпака, убитого у 2016 році під час бойових дій.

Зеленський звинуватив Росію у розвʼязуванні війни на Донбасі та показав 12,7 мм кулю для снайперських гвинтівок. Саме такою кулею був вбитий Сліпак.

«Я розповім вам одну історію. Історію людини, для якої «бути почутим» стало сенсом життя. Адже ця людина мала божественний голос. Його називали одним з кращих баритонів і контртенорів світу. Його голос звучав у Карнегі-холі в Нью-Йорку, соборі Нотр-Дам, лондонському Ковент-Гардені та Гранд-Опері в Парижі. Кожен з вас міг би особисто почути його неймовірний спів. Але є річ, яка не дозволить вам цього зробити [...]. Вона виглядає ось так — 12,7 міліметра не просто зупинили його карʼєру, вони зупинили його життя. Ось це коштує 10 доларів. І, на жаль, сьогодні на нашій планеті це вартість людського життя. Таких історій — тисячі. Таких куль — мільйони. Ласкаво просимо у ХХІ століття. Століття можливостей, де замість бути почутим у вас є можливість бути вбитим», — сказав він.

Говорячи про необхідність оновлення ООН, Зеленський сказав, що «механізми організації застаріли» і вони починають давати збій.

«Але будемо відверті, чи є нації сьогодні дійсно обʼєднаними? А навіть якщо так, то що саме обʼєднує їх? Це лиха, катастрофи, війни», — додав президент.