Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським. Вони говорили про сина Байдена

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом Володимиром Зеленським.

Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена, безпосереднього конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Розмова стала причиною скандалу, який призвів до запуску процедури імпічменту американського президента. Указано, що документ складено на основі запису працівників Білого дому, присутніх у кабінеті Трампа під час розмови.

Розмова про Байдена — молодшого почалася після того, як Зеленський подякував Трампу за підтримку в сфері оборони.

«Ми готові й надалі продовжувати співпрацю в цій галузі, зокрема, купувати більше Javelin для оборонних цілей», — сказав Зеленський. У відповідь Трамп попросив його «надати невеличку послугу».

«Я хочу попросити вас про послугу, тому що наша країна багато пережтила, і Україна про це знає. Я хочу, щоб ви дізналися, що це була за ситуація в Україні, говорять про якийсь CrowdStrike [компанія, наймана для розслідування кібератаки на Національний комітет Демократичної партії США під час виборів 2016 року]. Здається, якийсь із ваших багатіїв... Кажуть, що сервер в Україні. Навколо цієї ситуації сталося багато чого. Я думаю, у вашому оточенні є кілька людей з того кола. Я б хотів, щоб генеральний прокурор США [Вільям Барр] подзвонив вам або вашим людям», — пояснив Трамп.

Український президент відповів, що відкритий для співпраці у цій справі. «Саме тому я відкликав нашого посла в США [Валерія Чалого], його замінить грамотний і дуже досвідчений фахівець, який буде наполегливо працювати над тим, щоб наші дві нації знайшли... Особисто вам скажу, що один з моїх помічників нещодавно розмовляв з містером Джуліані, і ми дуже сподіваємося, що Джуліані зможе здійснити візит в Україну, під час якого ми зустрінемося особисто... Я гарантую як президент України, що це розслідування буде зроблено відкрито і відверто», — сказав Зеленський.

«Добре, бо я чув, що у вас був прокурор, дуже хороший, але його звільнили, і це дуже не чесно. Багато людей говорять про це, про те, як усунули дуже хорошого прокурора, і що до цього причетні дуже погані люди. Містер [Рудольф] Джуліані — дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, прекрасним мером, і я б хотів, щоб він вам подзвонив. Я попрохаю його зателефонувати вам разом із генеральним прокурором. Руді знає, що відбувається, і він здібний. Якщо ви зможете поговорити з ним, то це буде чудово. Колишній посол США, жінка [Марі Йованович], була поганим варіантом, і люди, з якими вона спілкувалася в Україні — також. Я просто хочу, щоб ви про це знали. Серед іншого, ходить багато чуток про сина Байдена. Що Байден зупинив розслідування, і багато людей хочуть дізнатися про це. Було б чудово, якби ви могли щось зробити з генеральним прокурором. Байден ходив і вихвалявся, що він зупинив розслідування. Тому, якби ви могли перевірити це... Звучить жахливо, як на мене», — сказав Трамп.

У відповідь Зеленський заявив, що знайомий із ситуацією.

«Я хотів сказати вам про генпрокурора. Перш за все, я розумію і обізнаний із ситуацією. Оскільки ми взяли більшість у парламенті, наступний генпрокурор буде 100% моєю людиною, моїм кандидатом, якого затвердить парламент, і він почне свою роботу в вересні. Він або вона будуть стежити за ситуацією, конкретно за компанією, яку ви згадали», — заявив український президент.

Зеленський каже, що дуже важливо розслідувати цю справу і відновити справедливість. Він просить Трампа передати йому всю важливу інформацію, яка є в нього стосовно цієї справи. «Крім цього, я б хотів попросити у вас будь-яку додаткову інформацію, яка може допомогти вершити правосуддя щодо посла США, наскільки я памʼятаю, її звали Йованович», — додав Зеленський.

«Це прекрасно, що ви перший сказали мені, що вона була поганим послом, і я згоден з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеким від ідеалу. Вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці», — відповів президент України.