Засуджених Росією «українських диверсантів» етапували з Криму до Москви

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Засуджених Росією «українських диверсантів» етапували з Криму до Москви

Олексій Бессарабов.

TASS \ TASS via Getty Images

Незаконно засуджених Росією так званих «українських диверсантів» Олексія Бессарабова і Володимира Дудку етапували з окупованого Криму (СІЗО № 1 Сімферополя) до Москви.

Про це повідомив адвокат Сергій Легостов, пише «Крим.Реалії».

«Днями стало відомо, що Володю Дудку та Олексія етапували із Сімферополя до Москви в СІЗО «Лефортово». Поки що вони на пересилці у Краснодарі», — сказав він.

За словами Легостова, у Москві незабаром відбудеться судове засідання, на якому буде розглянута апеляційна скарга на вирок.

  • У листопаді 2016 року ФСБ у Севастополі затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством та отримав термін у пʼять років позбавлення волі. Бессарабов і Дудка продовжують перебувати в СІЗО.
  • Міноборони України заперечує присутність «диверсантів» в анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.
  • За даними правозахисної організації «КрымЅОЅ», Дудка в 1997—2001 роках був командиром корабля радіоелектронної розвідки Військово-морських сил України «Юпітер», а в 2013-му став членом регіональної громадської приймальні колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва у Севастополі. Також указано, що Дудка залишається членом Всеукраїнської громадської організації «Обʼєднання ветеранів розвідки України».
  • 4 квітня Севастопольський міський суд засудив Дудку і Бессарабова до 14 років вʼязниці.