«Відверта зрада держави». Американські та українські політики прокоментували стенограму розмови Трампа й Зеленського

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

25 вересня Білий дім опублікував розшифровку телефонної розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. У документі підкреслено, що він не є повною стенограмою, а складений на основі запису працівників Білого дому, присутніх у кабінеті Трампа під час розмови.

З розшифровки стає очевидним, що Трамп усе ж таки просив Зеленського розслідувати справу проти сина ексвіцепрезидента Джо Байдена — безпосереднього конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Це стало причиною скандалу, який призвів до запуску процедури імпічменту американського президента.

Публікація розшифровки стала топновиною, на яку негайно відреагували противники та прихильники Трампа, а також українські політики та журналісти. Розшифровку прокоментував і сам Трамп у Twitter. Спочатку він навів слова кореспондента каналу Fox News (одного з лояльних до Трампа ЗМІ) Брета Баєра: «Ви не бачите в цьому прямої оплати за послугу».

Потім Трамп запостив відео пресконференції лідерів Республіканської партії, на якому член палати представників США Ліз Чейні каже, що процедура імпічменту «набагато складніше, ніж може здатися противникам Трампа, які перебільшують ситуацію» там, де насправді немає підстав для усунення президента.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані, імʼя якого фігурує в тексті розшифровки, також прокоментував публікацію, назвавши прохання Трампа до Зеленського «просто угодою сторін про повне розслідування дуже серйозних звинувачень у корупції на найвищих рівнях».

Представники Володимира Зеленського на момент публікації появу розшифровки не коментували.

Разом з тим колишній радник Петра Порошенка, дипломат Костянтин Єлісєєв висловився з приводу заяв про «недостатню допомогу Україні від Євросоюзу». У розшифровці Зеленський підтверджує «на 1000%» слова Трампа про те, що Європейський союз робить для України недостатньо: «Приклад, як у намаганні сподобатися однією фразою зводяться нанівець роки наполегливої роботи, розвитку особистої довіри та партнерства з Берліном, Парижем і ЄС. Ніхто стільки не зробив для консолідації ЄС на підтримку України, як канцлер Меркель!»

З іншого боку, український дипломат Андрій Теліженко, навпаки, вважає, що нічого страшного не сталося. Він прокоментував скандал у Facebook, зазначивши в публікації прессекретарку Зеленського Юлію Мендель і главу РНБО Олександра Данилюка. «Нічого протизаконного президент США Дональд Трамп не просив президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови, через яку Демократична партія США та головний конкурент Джо Байден намагалися просунути імпічмент президента США. Тепер ми повинні розслідувати, хто цей «джерело», який поставив під загрозу національну безпеку України та США, і на чиї інтереси він або вона працювали».

Колишній постійний представник Вашингтона в ООН Саманта Павер, яка працювала з Трампом, здивувалася публікації розшифровки. «Те, що Дональд Трамп вважає хорошою ідеєю випустити цю стенограму, є приголомшливим свідченням повсюдного розкладання його адміністрації. Він і його близькі радники втратили здатність навіть бачити компрометуючу інформацію», — написала Павер.

Професор політичних наук Центру з питань демократії, розвитку та верховенства закону при Стенфордському університеті, колишній посол США в Росії, який також був помічником президента США Обами з питань національної безпеки Майкл Макфол так відреагував на публікацію стенограми: «Трамп продовжує повторювати брехню про те, що європейці не надають допомоги Україні. Так легко знайти протилежні факти! Так сумно бачити, що він просто повторює цю дезінформацію». Сказане Зеленським Макфол прокоментував так: «Він зробив те, що роблять усі лідери — полестив Трампу. Це необхідно, але і бентежить. Поганий прецедент. Звичайно, те, що сказав Трамп, — це ще більш незграбно та неправильно!»

Набагато агресивніше на стенограму відреагувала конгресвумен від Демократичної партії Александрія Оказіо-Кортес: «Я б хотів, щоб ви зробили нам послугу ...» Хлопці, я здивована, що Білий дім навіть випустив цю стенограму. Це гірше, ніж ми думали. Президент прагнув використовувати повноваження уряду Сполучених Штатів для розслідування проти свого політичного противника. У нас немає вибору, окрім як притягнути його до відповідальності».

Також вона додала: «Крім того, те, що вони називають «розшифровкою», навіть не є розшифровкою. Це колекція нотаток. Це те, що вони *визнають*, і це набагато більше за те, що необхідно для імпічменту. Президент брав участь у відвертій зраді нашої країни», — резюмувала Оказіо-Кортес.

Член Демократичної партії Елізабет Воррен підтримала свою колегу, заявивши, що опубліковані матеріали вкрай компрометують весь захист Дональда Трампа. «Ця «стенограма» сама по собі є пістолетом. Якщо це версія подій, яку президентська команда вважає найбільш сприятливою, йому загрожує дуже велика небезпека. Нам потрібно розглянути повну скаргу заявників, а адміністрація повинна дотримуватися закону. Уже зараз», — написала вона в соцмережі.

Сенатор США від штату Каліфорнія Камалла Гарріс розписала на своїй сторінці в Twitter, що нинішній американський гарант усе-таки чинив тиск на Володимира Зеленського, і це зрозуміло з манери спілкування обох сторін. «Вони визнають, що Трамп тиснув на українського президента, щоб він співпрацював із генеральним прокурором США у розслідуванні проти політичного противника. Він повинен бути притягнутий до відповідальності», — наполягла Гарріс.

Головна суперниця Трампа на президентських виборах 2016 року Гілларі Клінтон також відреагувала на публікацію: «Президент США зрадив нашу країну. Він — явна і справжня небезпека для того, що робить нас сильними і вільними. Я підтримую імпічмент», — йдеться в повідомленні.

Журналісти почали жартувати на тему публікації розшифровки. Популярний американський репортер Еліот Нельсон на своїй сторінці в Twitter написав жартівливу версію діалогу двох президентів:

Трамп: Я скоро зроблю злочин.

Зеленський: Наші дві країни повинні працювати разом.

Трамп: Кримінальний злочин, злочин.

Зеленський: Америка та Україна залишаються вірними союзниками.

Трамп: Я вчиняю злочин. У цей самий момент.

Зеленський: Наш взаємний захист має першорядне значення.

Трамп: Злочин».