Розвідник, який повідомив про тиск Трампа на Зеленського, погодився виступити в Конгресі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Співробітник розвідки, який повідомив про тиск президента США Дональда Трампа на президента Володимира Зеленського під час їхньої телефонної розмови, дав попередню згоду на зустріч з представниками Конгресу. Про це повідомляє CNN.

Для цього в. о. директора національної розвідки Джозеф Магваєр повинен дати дозвіл на доступ до секретної інформації для адвокатів, які супроводжуватимуть розвідника. Голова комітету з розвідки палати представників Адам Шифф написав листа Магваєру з проханням посприяти виступу розвідника в Конгресі.

Адвокат інформатора ще 24 вересня запросив у Магваєра конкретні вказівки щодо «заходів безпеки, щоб у разі необхідності дозволити зустріч з членами комітетів з нагляду за розвідкою».

При цьому видання зазначає, що розвідник не постане перед законодавцями в четвер і поки невідомо, коли це може статися. Членам палати представників також не повідомили особистість інформатора та місце його роботи в уряді.

Про що йдеться?

Минулого тижня видання The Washington Post і The New York Times повідомили, що співробітник американської розвідки, обробляючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву.

Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які, за даними американських ЗМІ, можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою змусити почати розслідування проти родини Джо Байдена, який є прямим конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.