Клімкін назвав «божевільними» ризики та наслідки для України через ситуацію із розмовою Трампа та Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін назвав «божевільними» ризики для України бути втягнутою у внутрішню політичну боротьбу у США. Про це він розповів в інтервʼю theБабелю.

«Ризики для країни божевільні. Короткострокових ризиків, таких як скорочення військової допомоги, немає, але ставлення ключових осіб нинішньої американської адміністрації до України може змінитися через небезпеку імпічменту Трампа. І є величезні середньострокові ризики, тому що для пересічного американця Україна перетворюється на джерело проблем. Це загрожує двопартійному консенсусу підтримки України Сполученими Штатами», — розповів він.

Колишній міністр також описав найгірший сценарій розвитку подій для України. «Найгірший сценарій — якщо Україну будуть вважати джерелом проблем ключові американські політичні гравці. Якщо наші друзі, а вони є і в Конгресі, і в Сенаті, перестануть нас підтримувати, або взагалі спробують зняти українське питання з американського порядку денного. А це і питання звільнення Донбасу та Криму, і боротьби з російською агресією. Ми повинні уникнути цього сценарію за будь-яких умов», — додав Клімкін.

Більш детально про думку ексміністра щодо ситуації із розмовою двох лідерів читайте в його інтервʼю theБабелю.

Про що йдеться?

Минулого тижня видання The Washington Post і The New York Times повідомили, що співробітник американської розвідки, обробляючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву.

Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які, за даними американських ЗМІ, можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою змусити почати розслідування проти родини Джо Байдена, який є прямим конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.