США повернули до Єгипту викрадений у 2011 році саркофаг. Музей Метрополітен придбав його за підробленими документами

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
США повернули до Єгипту викрадений у 2011 році саркофаг. Музей Метрополітен придбав його за підробленими документами

The Metropolitan Museum of Art

Влада США повернула до Єгипту викрадений у 2011 році позолочений саркофаг високопоставленого священника Неджеманха. Артефакт імовірно був створений між 50 і 150 роками до н. е., його придбали баєри ньюйоркського Музею мистецтв Метрополітен (Metropolitan Museum of Art) два роки тому, але їх ввели в оману за допомогою підробленої документації, повідомляє ВВС.

Прокурор округу Манхеттен Сайрус Венс заявив, що саркофаг був проданий французьким дилером Музею Метрополітен за $4 мільйони. Музею було надано підроблену ліцензію на експорт з Єгипту 1971 року та підроблені документи про історію власності. Адміністрація добровільно повернула саркофаг, коли зʼясувалося, що він крадений. «Поки наше розслідування встановило, що ця труна є лише однією із сотень старожитностей, викрадених тією ж транснаціональною організацією, що займаються торгівлею людьми», — додав Венс.

Труна була викрадена з регіону Мінья в Єгипті й перевезена через Обʼєднані Арабські Емірати до Німеччини, де вона була відновлена, а потім до Франції, де артефакт продали Музею Метрополітен.

Директор музею Даніель Вайс вибачився перед Єгиптом та заявив, що його установа стала жертвою шахрайства й мимовільним учасником незаконної торгівлі старожитностями.

Міністр закордонних справ Єгипту Самех Хассан Шукр заявив, що експонат буде виставлений на огляд у 2020 році в Єгипті. «Ця справа стосується не тільки єгиптян, адже це наше загальнолюдське надбання, і ми відчуваємо, що всі маємо спільні цінності та є однією інтераціональною сімʼєю», — сказав Шукр на церемонії репатріації.

  • Україна заявила відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про повернення музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію України.
  • У Мінʼюсті заявили, що представники російських музеїв в окупованому Криму, які подали апеляцію на рішення нідерландського суду передати «скіфське золото» Україні, не мають стосунку до кримських музеїв і не можуть претендувати на культурну спадщину.