Зʼявився текст скарги розвідника, який повідомив про тиск Трампа на Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спеціальний комітет з розвідки палати представників США оприлюднив текст скарги неназваного співробітника розвідки, який повідомив про тиск з боку президента Дональда Трампа на главу України Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня.

Розвідник у скарзі посилається на слова кількох американських чиновників, які чули дзвінок або безпосередньо перебували поруч із Трампом під час розмови. Дзвінок слухали понад десятьох чиновників.

«Кілька чиновників Білого дому з прямим знанням суті цього дзвінка мені повідомили, що після обміну любʼязностями президент [Трамп] використовував інший час розмови для просування своїх особистих цілей. А саме — він намагався чинити тиск на українського лідера, щоб той допоміг йому з переобранням на виборах у 2020 році. За словами чиновників Білого дому [...], президент чинив тиск на пана Зеленського, щоб той вплинув на продовження розслідування проти Хантера Байдена [син Джо Байдена]», — йдеться в тексті скарги.

У розмові Трамп також похвалив колишнього генпрокурора України Юрія Луценка, оскільки той неодноразово говорив про розслідування стосовно сімʼї Байдена. Як приклад у документі наводиться квітневе інтервʼю Луценка theБабелю.

«Президент похвалив генерального прокурора України Юрія Луценка та запропонував пану Зеленському, щоб він залишив його на посаді», — йдеться у скарзі.

Також у тексті неодноразово говориться про адвоката Трампа Рудольфа Джуліані та генпрокурора Вільяма Барра, які «повинні надати допомогу» в розслідуванні проти Байдена.