Учені створюють гіперзвуковий двигун для космічних літаків

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Австралійське та британське космічні агентства спільно з компанією Reaction Engines розробляють гіперзвуковий двигун SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), який буде використовуватися для космічних пасажирських перевезень.

Як пише CNN, учені припускають, що SABRE дозволить літати в чотири рази швидше.

Reaction Engines

Очікується, що до 2030 року розробка допоможе скоротити тривалість перельоту з Лондона до Сіднею на 80%. «Коли ми здійснимо запуск ракетного двигуна SABRE, це може дозволити нам дістатися до Австралії, можливо, лише за чотири години [замість 25 годин]», — зазначив глава Космічного агентства Великої Британії Грем Тернок.

За його словами, вартість двигуна становить близько 100 млн фунтів стерлінгів ($123,5 млн).

Очікується, що двигун зможе розвивати в атмосфері Землі швидкість у 5 Махів (1 Мах = 1198,8 км/год), а в космосі — до 25 Махів. Такої швидкості хочуть досягти за рахунок захвату повітря ззовні, тоді як нинішні ракетні двигуни потребують власного запасу. Така технологія помітно знизить вагу та обʼєм двигуна.

Зараз Reaction Engines проводить останні етапи підготовки до тестового запуску двигуна. Випробування проведуть у Бакінгемширі (Велика Британія), після чого планується перша демонстрація SABRE.