«Схеми»: Богдан з Азаровим літали в Росію перед початком Євромайдану

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Схеми»: Богдан з Азаровим літали в Росію перед початком Євромайдану

Гонтар Володимир / УНІАН

Глава Офісу президента Андрій Богдан у листопаді 2013 року перед початком Євромайдану літав разом з тоді ще премʼєром Миколою Азаровим на переговори у Санкт-Петербург (Росія), і після повернення української делегації уряд різко змінив геополітичний курс у бік Росії, зупинивши підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми: корупція в деталях».

За даними журналістів, прізвище Богдана є у внутрішній системі прикордонників Росії. Зазначено, що він перетинав кордон у листопаді 2013 року. Його прізвище також зазначене в складі делегації, внесеному в робочий документ Кабінету міністрів.

В українську делегацію крім Богдана, який тоді обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та радника Азарова, входив віцепремʼєр Юрій Бойко, посол України в Росії Володимир Єльченко та ще кілька міністрів і їхніх заступників. 20 листопада Азаров провів зустріч із російським премʼєром Дмитром Медведєвим.

Уже 21 листопада уряд зупинив процес підготовки до асоціації. 29 листопада Віктор Янукович не підписав у Литві угоду, незважаючи на те, що в Києві почалися протести.

Журналісти також повідомили, що Богдан у розпал протистояння на Майдані отримав від Азарова почесну грамоту Кабінету міністрів (23 грудня 2013 рік). Богдан працював в уряді протягом усієї Революції гідності і був звільнений тільки 5 березня 2014 року, під час премʼєрства Арсенія Яценюка.

Сам Богдан відмовився відповідати на запитання журналістів-розслідувачів.