Святкування Рош га-Шана: до України прибули майже 25 тисяч паломників-хасидів, 8 осіб не пустили

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Для святкування Рош га-Шана — нового 5 780 року за юдейським календарем — в Умань уже прибули близько 25 тисяч хасидів, повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

«Співробітники Держприкордонслужби в авіаційних пунктах пропуску Києва, Одеси, Вінниці на кордоні з Польщею, Словаччиною та Румунією встановленим порядком оформили 24 782 паломників», — йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що від початку прибуття хасидів через кордон з різних причин не пропустили вісьмох громадян Ізраїлю. Порядок на час святкування Рош га-Шана забезпечуватимуть поліція та Нацгвардія.

«Наше основне і першочергове завдання полягає в тому, щоб громадяни та гості нашого міста й країни почували себе безпечно. На сьогодні надзвичайних подій та грубих порушень порядку не допущено», — зазначив командир патрульного батальйону майор Іван Бондаренко.

  • В Умані похований цадик (праведник) Нахман — засновник брацлавського хасидизму. На його могилу щороку зʼїжджаються десятки тисяч євреїв. Хасиди вважають своїм обовʼязком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі цадика Нахмана. Юдеї, які провели Рош га-Шана в Умані, вірять, що новий рік обовʼязково буде для них щасливим.
  • Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу виклав у Facebook іронічне відео з нагоди єврейського Нового року. Це справді смішно.