У США визнали, що більшість випадків захворювань після вейпінгу повʼязана з палінням «нелегального» канабісу

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC) визнав, що переважна більшість загадкових захворювань легень через вейпінг, повʼязана з продуктами конопель, а не з нікотином, пише Metro Times.

4 вересня уряд оголосив про заборону ароматизованої нікотинової рідини для паління. Як з’ясувалося зараз, проблема полягає не у впливі ароматизаторів, а у споживанні рідини, що містить тетрагідроканабінол (ТГК), придбаної на «чорному ринку».

CDC у своєму звіті повідомляє, що хворобу легень мали 806 людей у ​​46 штатах, загинуло 13. З пацієнтів, які повідомили про те, який продукт вони використовували для куріння, лише 16% сказали, що вживають тільки нікотин.

Фахівці стверджують, що їхня кількість, ймовірно, ще менша, оскільки люди неохоче визнають, що вживають канабіс.

«Замість того, щоб втрутитися та спробувати зупинити розповсюдження нелегальних картриджів, що містять TГК, політики забороняють ароматизовані електронні сигарети, які, наскільки ми знаємо, чітко не пов’язані зі спалахом захворювань. Заборона цих продуктів змусить багатьох колишніх курців повернутися до куріння, а також створить новий «чорний ринок» ароматизованих електронних рідин», — сказав доктор Майкл Зігель, професор служби охорони здоровʼя Бостонського університету.

На його думку, це призведе також до того, що багато молоді перейде від ароматизованих рідин до марихуани, що збільшить кількість захворювань.

Картриджі, що містять ТГК, можна купити законно через диспансери медичної марихуани в деяких штатах. Утім, існує й «чорний ринок» такої продукції. Користувачі в онлайн-спільнотах попереджають про небезпеку підроблених картриджів.

  • Найбільша в світі мережа оптової та роздрібної торгівлі Walmart припиняє продаж електронних сигарет. Рішення Walmart було прийнято на тлі нових повідомлень про потенційні ризики для здоровʼя, повʼязані з вейпінгом.
  • Уряд Індії вирішив заборонити виробництво, імпорт, рекламу та продаж електронних сигарет. Таке рішення прийняла влада країни у звʼязку з ризиком для здоровʼя молодих людей. Порушникам відтепер загрожують штрафи до €1271 або тюремне увʼязнення терміном до одного року. При повторному порушенні — штраф до €6351, тюремний строк до трьох років.
  • Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США розробляє директиву про заборону ароматичних рідин для електронних сигарет. Але це не стосується ароматів, які пахнуть тютюном.