Польща після дозволу на ексгумацію просить Україну надати місце для поховань поляків

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Польща проситиме дозволу на створення польських кладовищ на території України. Про це заявив директор Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної памʼяті Польщі професор Кшиштоф Швагжик, передає «Польське радіо».

Він пояснив, що після того як Україна дозволила проводити полякам эксгумаційні роботи, треба подолати складний бюрократичний процес і отримати дозвіл на проведення пошукових робіт. «Обсяг пошукових робіт величезний, йдеться про сотні, можливо, тисячі місць [масових поховань поляків]», — додав професор.

Поки що польська сторона клопоче про дозвіл на відкриття робіт у кількох місцях, де поховані поляки, які загинули або були вбиті в 1939 році і 1943—1944 роках на Волині.

За його словами, спорудження польських кладовищ в Україні, «де можна буде гідно поховати останки поляків», стане наступним етапом співпраці між країнами.

27 вересня Україна дозволила Польщі проводити ексгумацію на території нашої країни, чим закінчила спір, який тривав кілька років. Дозвіл на розкопки і пошук тіл польських військових діє тільки при спільній роботі з українськими археологами та містить ще безліч формальностей.

  • Україна заборонила Польщі проводити ексгумацію та пошук тіл поляків після демонтажу памʼятника воїнам УПА на кладовищі у Грушовичах на Підкарпатті у 2017 році. Тоді Київ висунув кілька умов для скасування заборони, зокрема взаємний дозвіл на проведення таких робіт по обидві сторони кордону.
  • З травня 1944-го по травень 1945 року понад 30 тисяч поляків були відправлені до радянських таборів. У 1945—1955 роках близько 40 тисяч були заарештовані внаслідок репресій. У звʼязку з цим 11 вересня 1998 року Сейм оголосив 27 вересня Днем підпільної держави Польща.
  • 31 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що готовий розблокувати дозвіл на ексгумацію загиблих поляків в Україні. Про це він сказав на спільній пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою.