AldriMer: Російських спецпризначенців помітили на території архіпелагу Шпіцберген у Норвегії

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Російський спецназ був помічений кілька днів тому на території архіпелагу Шпіцберген та на материковій частині Норвегії. Про це повідомляє AldriMer, скандинавське видання, що спеціалізується на питаннях безпеки.

Автори статті посилаються на чотири незалежні джерела в сфері оборони та розвідки з трьох різних країн. Усі дані про дії спецпризначенців були зафіксовані в документації розвідкою союзників.

Згідно з документами, російські спецпризначенці провели розвідку щодо ключових обʼєктів і критичної інфраструктури. Вони також розгорнули системи технічного моніторингу та сенсорні платформи. Причина появи спецпризначенців у Норвегії може бути повʼязана з російською військовою навчальною діяльністю в Баренцевому морі.

«Російські тактичні команди проводили бойові дії на Свальбарді, тоді як російські військові частини також провели спеціальну розвідку в материковій частині Норвегії», — говорить джерело з високим рівнем доступу до звітів розвідки.

Видання повідомляє, що на материковій частині країни іноземні військові діють під виглядом цивільних, проте джерела не повідомляють, де саме, і не надають подробиць звідти. Також російський Північний флот мобілізував спеціальний підводний човен типу П-650 «Малий», призначений для прихованого розміщення сил спеціального призначення.

Норвезьке джерело стверджує, що влада Норвегії знає, що російські державні та військові службовці працюють на норвезькій землі останніми днями. Офіційно в Міністерстві оборони Норвегії і спецслужбах країни не стали коментувати цю новину журналістам видання.

Російські військові періодично практикують навчання в Норвегії. Відповідно до договору про Шпіцберген, Росія (як правонаступниця СРСР) має право на експлуатацію природних ресурсів архіпелагу, який належить Норвегії. При цьому жодна країна не може використовувати острів у військових цілях.