До Ради громадського контролю НАБУ увійшов Андрій Медведько, підозрюваний у вбивстві журналіста

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) опублікувало результати голосування за нових членів Ради громадського контролю. Список був опублікований на сайті бюро.

За підсумками інтернет-голосування найбільше голосів набрали представник громадської організації «Демократична сокира орди» Іван Ясинський і Андрій Медведько з «Союзу ветеранів війни з Росією», якого відпустили під особисте зобовʼязання з-під варти у 2016 році під час розслідування справи про вбивство журналіста Олеся Бузини. За Ясинського проголосували 4 854 людини, за Медведька — 3 902.

Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України підтвердила відсутність порушень і фактів зовнішнього втручання в результати інтернет-голосування на офіційному сайті НАБУ в період з 09:00 до 21:00 23 вересня.

Крім того, до Ради громадського контролю увійшли активісти Олена Меркулова, Ганна Горб, Денис Баранець, Людмила Шупік, Сергій Нестеров, Володимир Смоляний.

Справа Бузини

Журналіст Олесь Бузина був убитий 16 квітня 2015 року в Києві. Двох підозрюваних у скоєнні злочину — Андрія Медведька і Дмитра Поліщука — затримали 18 червня 2015 року. Поліщук служив у зоні АТО у званні гвардії лейтенанта Збройних сил України, був командиром 54-го розвідувального батальйону. Медведько є учасником АТО, він служив у батальйонах МВС «Київ-2» і «Гарпун».

Дії обвинувачених кваліфіковані п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 28 (за попередньою змовою осіб, які заздалегідь домовилися про спільне вчинення злочину) і ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання зброї) КК. Санкція цих статей передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне увʼязнення.

Спочатку затриманих взяли під варту, але у 2016 році Медведька і Поліщука відпустили під цілодобовий домашній арешт, а згодом — під особисте зобовʼязання. Справа розглядається 4 роки і 7 місяців.