У Китаї відбувся масштабний військовий парад, присвячений 70-річчю заснування КНР. Як це було?

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Китаї відбувся масштабний військовий парад, присвячений 70-річчю заснування КНР. Як це було?

Kevin Frayer / Getty Images

У Китаї 1 жовтня проходять грандіозні заходи, присвячені 70-річчю заснування Китайської Народної Республіки (КНР). 1 жовтня 1949 року Мао Цзедун (або голова Мао) оголосив про створення КНР після того, як комуністичні сили виграли громадянську війну.

З нагоди урочистої дати на площі Тяньаньмень у Пекіні влаштували найбільший в історії військовий парад, в якому взяли участь близько 15 000 військовослужбовців, 580 танків і 160 літаків.

Wang He / Getty Images

На площу також вивели міжконтинентальні ракети, які можуть бути оснащені ядерною зброєю.

Мобільна установка з міжконтинентальною балістичною ракетою DF-41 («Дунфен-41») з ядерною боєголовкою.

Kyodo News via Getty Images

Kevin Frayer / Getty Images

Після військового параду розпочався святковий фестиваль, в якому беруть участь близько 100 000 артистів, а пізно ввечері на площі відбудеться святкова вистава.

Wan Quan / VCG via Getty Images

Військовий парад приймав голова КНР Сі Цзіньпін. Він стояв у відкритому чорному лімузині марки «Червоний прапор». Лідер КНР заявив, що ніхто в світі не зможе похитнути «основ цієї великої нації» і зупинити «поступальний рух китайського народу і китайської нації».

VCG / VCG via Getty Images

На тлі протестів у Гонконгу перед парадом було вжито безпрецедентних заходів безпеки. Над Пекіном були заборонені польоти дронів і навіть голубів. Протести тривають у Гонконгу від початку літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. Близько 1,7 млн людей — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використовувати свої військові сили для придушення протестів.