До Генпрокуратури повернули 20 кримінальних справ, які Луценко віддав Нацполіції та ДБР

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка скасував рішення колишнього генпрокурора Юрія Луценка про вилучення 20 кримінальних справ з Управління спецрозслідувань Генпрокуратури. Про це theБабелю розповів голова управління Сергій Горбатюк.

«Двадцять справ, які забрав Луценко, повернули», — заявив Горбатюк. Він додав, що рішення про повернення ухвалили тиждень тому.

Про що йдеться?

31 серпня Управління спеціальних розслідувань ГПУ (яке очолює Сергій Горбатюк) заявило, що Луценко в останній день роботи, ввечері, вніс зміни до Єдиного реєстру досудових розслідувань і передав 20 кримінальних справ проти колишніх високопосадовців ГПУ до поліції та ДБР. «Луценко змінив орган досудового розслідування, забравши справи у слідчих Управління спеціальних розслідувань», — йдеться в повідомленні.

Коли слідчі управління спеціальних розслідувань в робочому режимі намагалися увійти до ЄРДР, виявилося, що деякі з них позбавлені такої можливості. «Після закінчення робочого дня, у період з 18 до 19 годин, Юрій Луценко вніс до ЄРДР дані 20 кримінальних справ і змінив орган досудового розслідування, забравши їх у слідчих УСР», — йдеться у публікації.

Горбатюк в коментарі INSIDER розповів, що справи стосуються розкрадання коштів при будівництві Генпрокуратури, епізоду щодо земельної ділянки (де фігурує Азаров), корупційних злочинів Захарченка, заволодіння шахтами, де фігурує Олександр Янукович. «Справи перенаправили зокрема до ДБР і поліції. Дані про підслідність були змінені в електронному реєстрі, хоча документа, на підставі якого це мають право робити, слідчі не отримували», — додав Горбатюк.

Передачу справ у Луценка пояснили їх підслідністю. «Двадцять кримінальних проваджень передані до ДБР, НП, СБУ — за підслідністю. Ці провадження не мають відношення ані до справ Майдану, ані до колишніх високопосадовців», — заявила речниця ексгенпрокурора Лариса Сарган.