Україна погодила «формулу Штайнмаєра» на переговорах у Мінську. Текст документу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українська сторона у Тристоронній контактній групі погодила «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Про це на брифінгу заявив президент Володимир Зеленський.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

За словами Зеленського, це була остання перепона для проведення саміту голів держав у «нормандському форматі». Зеленський пояснив, що «формула Штайнмаєра» передбачає запровадження закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів виключно за українським законодавством. Підтвердити демократичність і відкритість цих виборів має ОБСЄ.

Крім того, Зеленський повідомив, що у Мінську домовилися про відведення військ у Петрівському та Золотому.

Пізніше російська газета «Коммерсантъ» опублікувала лист представника України в ТКГ Леоніда Кучми з узгодженим текстом «формули Штайнмайера».

«Цей Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності з Конституцією України і спеціальним Законом України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах. Він буде діяти на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, згідно з встановленою практикою БДІПЛ ОБСЄ про відповідність у цілому позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дається відповідь на питання, погоджене в «нормандському форматі», затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директор БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому у відповідності зі стандартами ОБСЄ та українським законодавством, при відповіді на питання, погоджене в «нормандському форматі», затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в її запрошувальному листі і Головуванням Директору БДІПЛ ОБСЄ», — йдеться в тексті документа.

Цей варіант тексту раніше публікував колишній представник України в ТКГ Роман Безсмертний.

  • Колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний опублікував текст «формули Штайнмаєра», який може бути підписаний у Мінську, а потім представлений на переговори в «нормандському форматі». Безсмертний пояснив, що підписання «формули» в такому вигляді для України — «це пастка» і означає, що Росія буде проводити вибори в зручному для себе форматі.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав дві умови, які повинні бути виконані, щоб відбулася зустріч у «нормандському форматі». Це розведення військ і застосування «формули Штайнмаєра».
  • Колишній президент України і народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко розповів, що «формули Штайнмаєра» не існує, її придумав сам Лавров.
  • Тристороння контактна група в Мінську через технічні непорозуміння не погодила письмово текст «формули Штайнмаєра». Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.