У швейцарському банку Credit Suisse почався шпигунський скандал. Директор стежив за колегою, після чого був змушений подати у відставку

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Головний операційний директор найбільшого банку Швейцарії Credit Suisse Пʼєр-Олівʼє Буе подав у відставку після того, як виявилося, що він стежив за главою банківського підрозділу з управління активами, який перейшов працювати до конкурентів — у банк UBS. Про це повідомляє ВВС.

Буе повідомив, що для захисту інтересів банку самостійно вирішив стежити за колишнім главою управління активами Credit Suisse Ікбалом Ханом, який перейшов до UBS. У вересні він найняв приватних детективів, щоб стежити за Ікбалом Ханом, тому що боявся, що той переманюватиме клієнтів до UBS.

За повідомленнями журналістів, не було жодних ознак того, що генеральний директор Тіджан Тіам знав про стеження. Однак відомо, що причиною звільнення була особиста неприязнь між Ханом і Тіамом після конфлікту на приватній вечірці. За словами представника Credit Suisse, особисті стосунки між Тіамом і Ханом не були частиною розслідування.

«Розслідування не виявило жодних ознак того, що генеральний директор схвалив стеження за Ікбалом Ханом чи знав про нього до 18 вересня 2019 року, після того як стеження було скасовано», — сказали в банку.

Представник Credit Suisse заявив журналістам, що рішення стежити за Ханом було «неправильним і непропорційним і призвело до серйозних репутаційних збитків банку». Однак у звіті зазначено, що головний операційний директор Буе сам вирішив ініціювати стеження. Ні у власних розслідуваннях, ні в компанії Investigo, яку найняли стежити за Ханом, не знайшли доказів того, що Ікбал намагався переманити співробітників або клієнтів Credit Suisse до іншої установи.

  • Один з найбільших банків Швейцарії, Credit Suisse заморозив близько 5 мільярдів швейцарських франків ($5 млрд) на повʼязаних з Росією рахунках через санкції США. Імена власників, чиї рахунки були заморожені, не розкриваються.
  • Інвестиційний банк Morgan Stanley має намір скоротити свою присутність у Росії. Банк закриє відділи з торгівлі акціями та валютою. Частину працівників ліквідованих підрозділів переведуть в Лондон, частину скоротять.