У Росії засудили кримського блогера Мемедемінова до двох років колонії за ролики в соцмережі

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс вирок політвʼязню, кримськотатарському блогеру і активісту правозахисного обʼєднання «Кримська солідарність» Наріману Мемедемінову. Про це повідомляє рух «Кримська солідарність».

Мемедемінова визнали винним в «публічних закликах до терористичної діяльності» і засудили до двох з половиною років позбавлення волі в колонії-поселенні. Також йому заборонили адмініструвати сайти протягом двох років.

За версією звинувачення, 7 червня 2013 року Мемедемінов створив відеозапис звернення російською мовою, що починався словами «Одна Умма — один прапор» і закінчувався словами «у нашому серці», який розмістив на своєму YouTube-каналі та на сторінці ВКонтакте. Відео було присвячене мітингу забороненої в Росії партії «Хізб ут-Тахрір», який проводився у цей час у Сімферополі. Виправдання діяльності організації дало підставу для звинувачення за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ — публічні заклики до здійснення терористичної діяльності. Захист блогера говорив про численні фальсифікації при розслідуванні, а друзі та колеги запустили флешмоб на підтримку Мемедемінова.

Справа Мемедемінова

Блогера затримали 22 березня 2018 року в селі Холмівка Бахчисарайського району. Силовики провели обшук в його будинку і звинуватили в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності через Інтернет» (ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ). Справу почав розглядати Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в червні 2019 року.

Мемедемінов брав активну участь у діяльності громадського руху «Кримська солідарність» в окупованому Криму. Він вів текстові та відеотрансляції із судів над переслідуваними з політичних мотивів кримчанами і з місць проведення обшуків.

27 вересня звинувачення попросило для кримського татарина покарання у вигляді позбавлення волі в колонії загального режиму строком на 6 років із забороною адмініструвати інтернет-сайти протягом 5 років.

  • 27 вересня російські силовики в Криму обшукали будинок і кафе голови регіонального Меджлісу в Судаку Ільвера Аметова. Силовики вилучили старовинну зброю, яка зберігалася в його етнографічному музеї.
  • У середині серпня в Москві офіс правозахисної організації «Правова ініціатива», яка допомагала кримським татарам, затриманим на акції протесту під Верховним судом, обшукали співробітники ФСБ.