У російському місті Еліста протестують проти призначення мером екскерівника «ДНР»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У російському місті Еліста проходять протести проти призначення на посаду мера міста Дмитра Трапезнікова, який раніше виконував обовʼязки голови «ДНР», пише «Радіо Свобода».

У вихідні в столиці Калмикії пройшов народний схід з вимогою його відставки, а 1 жовтня жителі міста зібралися на молебень «про благополуччя Елісти».

«Ми вимагали, щоб до 1 жовтня Трапезнікова зняли з посади. Нас не почули», — пояснив один з учасників мітингів Бадма Бюрічев. Видання зазначає, що після призначення Трапезнікова 26 вересня почалися масові виступи. Народний сход на площі Перемоги в минулі вихідні зібрав близько 500 осіб. Люди провели акцію без транспарантів і звукопідсилюючої апаратури, на площі був встановлений стенд з гаслом «Це наше місто». Поліція не перешкоджала учасникам.

«У нас прекрасно всі знають, що таке «ДНР», хто там чим керував і чим займався. Цих людей ми вважаємо злочинцями», — заявив активіст зʼїзду ойрат-калмицького народу Валерій Бадмаєв. На його думку, у «ДНР» зараз наступає крах, «звідти всі біжать, як щури, ось вони цих щурів і будуть тепер пристроювати в Росії».

Бадмаєв додав, що активісти склали заяву генеральному прокурору, прокурору Калмикії, главі регіону Бату Хасікову і новообраному голові Елістинських міських зборів Миколі Орзаєву. У заяві вони вказали, які федеральні та республіканські закони порушені при призначенні Трапезнікова.

Хто такий Трапезніков?

Випускник Донецького державного університету управління. У «ДНР» обіймав різні «посади»: від помічника голови ДНР» Олександра Захарченка до «головнокомандувача». З 31 серпня по 7 вересня 2018 року, після загибелі Захарченка, обіймав посаду голови «ДНР».