Міноборони: Війська в Петровському та Золотому почнуть розводити після дотримання режиму тиші протягом семи днів

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Процес розведення військ у Петровському і Золотому (Луганська область) може початися за умови дотримання режиму припинення вогню протягом семи днів. Про це повідомляє Міністерство оборони на сторінці у Facebook.

В Міноборони уточнили, що йдеться про розведення на ділянці близько 3 км (із 410 км загальної лінії розмежування). «ЗСУ технічно готові до процесу розведення. Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ — дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів», — йдеться в повідомленні.

Розводять сили в два етапи: спочатку відводять особовий склад з обох сторін, потім демонтують інженерні споруди та починають розмінування територій. Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ припиняється.

У міністерстві нагадали, що у Станиці Луганській завершився перший етап розведення, наразі триває демонтаж інженерних споруд.

  • 2 жовтня помічник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков заявив, що переговори в «нормандському форматі» стануть можливими після розведення військ на Донбасі в районі населених пунктів Петровське і Золоте Луганської області.
  • 1 жовтня українська сторона Тристоронньої контактної групи погодила «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі, а президент Володимир Зеленський анонсував розробку нового закону про особливий статус Донбасу. Згоду на «формулу Штайнмаєра» в Києві зустріли акціями протесту під гаслом «Ні капітуляції».
  • Напередодні підписання в Мінську колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ Роман Безсмертний опублікував текст «формули Штайнмаєра», який може бути підписаний в Мінську, а потім представлений на переговорах у «нормандському форматі». Безсмертний пояснив, що підписання формули в такому вигляді для України є «пасткою» і означає, що Росія буде проводити вибори в зручному для себе форматі.