Зеленський виступає за введення перехідного правосуддя для подолання наслідків війни на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський виступає за розробку концепції перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі, повідомляє пресслужба глави держави.

«Вона повинна включати заходи з відшкодування збитків жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у вчиненні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту», — зазначив Зеленський.

Президент також наголосив на необхідності стратегії з деокупації анексованого Росією Криму та сходу країни, повернення їх під контроль України та реінтеграції населення.

«Це відповіді на складні питання: яким буде життя людини після відновлення контролю над Кримом та окупованими частинами сходу країни, які принципи та форми відповідальності, — а в деяких випадках і звільнення від неї, — за співпрацю з окупаційною владою», — зауважив Зеленський.

Крім того, Зеленський окреслив серед завдань комісії зміни до Конституції щодо децентралізації, зміни стосовно прав людини, а також законодавчі напрацювання щодо реформ прокуратури та Служби безпеки.